31. jul. 2013
Af Hanne Rask

Åbenhjertige Andrea Vagn Jensen: Min søn er autist

https://imgix.billedbladet.dk/storage_1/media/bb-966899.jpg
Foto: Hanne Juul/BILLED-BLADET
Andrea Vagn Jensens 11-årige søn vidste før alle andre, at han er anderledes, fortæller skuespilleren i et stort interview.

- Jeg kender ikke nogen, der er så bevidst om, hvem han selv er, og hvad der er svært for ham. Derfor blev jeg ret frustreret over, at han skulle puttes ned i en kasse og betegnes som anderledes, siger Andrea Vagn Jensen i et stort interview, der fornyligt blev bragt i ALT for damerne.

- Jeg er fuldstændig anderledes end de andre, sagde hendes nu 11-årige Felix allerede da han gik i børnehave, og også hans mor har altid vidst, han var anderledes, men hun har ikke har haft behov for at kalde det noget. Det har samfundet imidlertid, og Felix fik diagnosen "mild autisme", og er dermed -som så mange andre børn- blever puttet i en kasse, som Andrea frygter er hermetisk lukket.

- Felix er en klog dreng, der allerede før os andre gennemskuede, at han var anderledes, men jeg synes bare, det er skønt, at vi er forskellige. Nogen er sarte, andre ”skæve”, eller som når skuespillere er sjove eller folkekære. Vi skal bare sørge for, at vi, når vi putter hinanden i kasser, husker at holde låget åbent, for der skal være mulighed for, at man kan ændre sig, siger Andrea Vagn Jensen.

Ligesom sin mand måtte hun igennem en erkendelses- og sorgproces, fordi, deres søn ikke fungerede i en normal skoleklasse. Han har nogle andre udfordringer end andre, og fungerer ikke i store grupper. Derfor gør det som mor ondt, når en flok drenge render og spiller fodbold og har et sammenhold, han ikke rigtig kan være en del af.

- Vi bruger ufattelig meget tid på at tale om, om vi gør det rigtige, om der er andet vi kan stille op og den slags. Det er svært det med at være anderledes. Jeg synes jo også, vi som forældre er lidt skæve. Det får mig til at tænke, hvor diagnosen ophører og vores personlighed tager over? Man er nødt til at se nuanceret på det, så vi ikke får degraderet vore menneskelige træk til ”diagnosesymptomer”, mener Andrea, der gerne slår et slag for, at vi skal turde stå ved, at livet også er svært, og at det ikke er så let at leve op til en lykkelig facebookprofil og alle idealerne om skønhed, designerhjem og succes på alle fronter.

Læs mere om: