13. nov. 2013
Af Casper Nielsen

Æres Bodil til Jesper Langberg

Jesper Langberg - æresbodil på vej.
Jesper Langberg - æresbodil på vej.
Foto: Hanne Juul (BILLED BLADET
Han blev for alvor kendt som Matadors Kresten Skjern. Nu hyldes han med en Æres Bodil for et langt liv i film og tv samt på teatret.

Jesper Langbergs karriere har budt på masser af fantastiske roller i både film og på teatret. Derfor har Danske Filmkritikere, tidligere kendt som Filmmedarbejderforeningen, valgt at give årets Æres Bodil 2014 til Jesper Langberg.

Den store prisuddeling finder sted på Bremen Teatret lørdag den 1. februar 2014 .

Kresten Skjern fra ”Matador” – som er Langbergs folkelige alias – udgav tidligere i år sin selvbiografi, hvori den 72-årige skuespiller hudløst ærligt fortalte om sine tre forliste ægteskaber, sin bror Ebbes homoseksualitet og sit eget årelange misbrug.

3. Bodilpris

- I et halvt århundrede har Jesper Langberg tryllebundet sit publikum landet over i et hav af roller på både film, radio, tv og teater. Den folkekære skuespiller blev uddannet ved Det Kongelige Teater Elevskole i 1965, og har siden gennembruddet som Gyldenstjerne i Rosenkrans og Gyldenstjerne er døde (1968), på Det Kongelige Teater høstet flere store priser og anerkendelser, skriver Danske Filmritikere i pressemeddelelse.

Her står der også:

- To gange tidligere har Jesper Langberg modtaget en Bodil. Den første fik han i 1968 for bedste hovedrolle i Sådan er de alle (1968) og senest i 1994 for bedste birolle i filmatiseringen af Hans Scherfigs Det forsømte forår (1993). Efter sin 50 års jubilæumsforestilling, Kærestebreve på Folketeatret tidligere på året, valgte Jesper Langberg at trække sig tilbage.

Mange lag

Og Jesper Langberg er en ganske særlig størrelse i dansk teater, tv og film, lyder det fra Jacob Wendt Jensen, formand for De Danske Filmkritikere:

- Hans replikker er klare og dannede, men der er oveni købet også altid flere spændende lag i hans karakterer. Langberg er måske ikke den, man sådan lige lægger først mærke til i hans film, men han er ofte den man glemmer sidst. Han sniger sig langsomt ind på en, fordi den måde han spiller rollerne på er gennemtænkt og fordi han giver alle sine roller en helt særlig følsomhed.

- Derfor er det ganske naturligt, at vi i Danske Filmkritikere nærmest ikke kan vente med at give Jesper Langberg en Æres-Bodil for hans samlede virke i dansk film, der tæller mere end 40 filmroller fra midten af 1960’erne helt op til i dag, siger formanden.

Læs mere om: