Søndag, 29. juni 2008 - af af Signe Ravn

Anmeldelse: Den politiske kandestøber

Den politiske kandestøber har mange opløftende øjeblikke, men det samlede indtryk er ujævnt. Troels Lyby spiller titelrollen som kandestøber Herman Von Bremen, der er gift med Helle Dolleris? Geske.
Den politiske kandestøber har mange opløftende øjeblikke, men det samlede indtryk er ujævnt. Troels Lyby spiller titelrollen som kandestøber Herman Von Bremen, der er gift med Helle Dolleris? Geske.
Foto: Bjarne Stæhr
En langsom og ucharmerende start trækker det samlede indtryk af Den politiske kandestøber ned. Men det bliver trods alt sjovt.

Skabelonen i en Holberg-komedie er klassisk: Den kloge narrer den mindre kloge, der som regel er indbildsk. Og til sidst løser det sig alt sammen.

Det gælder også for Grønnegårdsteatrets sommer-forestilling i år. Den politiske kandestøber handler om kandestøberen Herman Von Bremen, der har hovedet så fuld af politiske aspirationer, at ordrebogen snart er tom.

Herman afviser sin datters frier, en simpel håndværker, fordi han ikke er fin nok, og så tager sagerne fart. Herman forledes til at tro, at han er borgmester, og han forsøger forgæves at leve fornemt, mens papirbunkerne hober sig op.

Titelrollen ikke morsom

Troels Lyby ender i titelrollen som kandestøberen pudsigt nok som forestillingens mindst sjove karakter. Allerbedst er han i komediens sidste kvarter, hvor han overvældes af magtens ansvar og er så bulet som de kander, han forsøger at sælge. I de mere komiske scener overstråles han konsekvent.

Høybye og Støvelbæk brillerer

Særligt Anette Støvelbæk som fornem dame med skødehund (i morsomt samspil med Camilla Bendix) og Laus Høybye som kandestøberens tjenerdreng Henrik er begge er godt tilpas i Grønnegaardsteatret og komediens rammer.

De spiller med overskud og charme - ligesom Helle Dolleris. Hun er, som kandestøberens kone Geske, velafmålt i sine rejekælling-manerer og herlig som mislykket fornem borgmesterkone, som hun stavrer af sted iført opstyltet fjerhat og uvant høje hæle.

Signe Mannow (datteren Engelke) er præcis så yndig, som man kan forvente af den unge smukke pige, og hun sukker så elskovssyg efter sin Antonius (Anders Juul), at hele havens hjerter må briste. Og endelig er Carsten Bjørnlund og Nicolai Dahl Hamilton skønne som selvoptagne advokater, der driver gæk med den simple kandestøber.

Optakt trækkes i langdrag

Selvom forestillingens instruktør Thomas Bendixen har skåret i og tilføjet til Holbergs tekst, mangler der stadig lidt. Optakten til rænkespillet trækkes i langdrag, hvilket mærkes tydeligt, fordi kandestøberen ikke er særlig sjov i Troels Lybys skikkelse. Men komedien tager heldigvis fart, da skidt kommer til ære.

 

Den politiske kandestøber
Grønnegårdsteatret
Spilleperiode: 26. juni - 23. august
Instruktør: Thomas Bendixen
Medvirkende: Troels Lyby, Helle Dolleris, Laus Høybye, Nicolai Dahl Hamilton, Carsten Bjørnlund, Signe Mannow, Anette Støvelbæk, Camilla Bendix og Anders Juul.

Seneste nyt

Udvalgt til dig

Fra forsiden