7. jan. 2016
Af af Helle Skram de Fries

Den Kgl. Ballets store dame Anne Marie Vessel Schlüter fejres

Anne Marie Vessel Schlüter
Anne Marie Vessel Schlüter
Foto: Birger Storm
I 50 år har 66-årige Anne Marie Vessel Schlüter elsket og arbejdet for Den Kongelige Ballet, og det fejres på dagen, torsdag 7. januar.

Anne Marie Vessel Schlüter elsker Det Kongelige Teater og især Den Kongelige Ballet, hvor hun torsdag 7. september kan fejre sit 50-års jubilæum. Og naturligvis bliver balettens store dame fejret behørigt af teatret med en eftermiddagsreception på Gamle Scene.

Teatervejen lå lige for, da Anne Marie Vessel blev født 1. maj 1949 med en mor, der var balletdanser og en far, der var regissør. Hun kom da også ind på Det Kgl. Teaters Balletskole og fik i 1966 sin debut i "Graduation Ball".

Anne Marie Vessel dansede samme år Leonora i Bournonvilles "Kermessen i Brügge", og netop Bournonville er blevet hendes helt store speciale og passion. Hun har dog danset meget andet - blandt andet i Flemming Flindts "Enetime", og hun har danset overfor de helt store balletstjerner som blandt andre Rudolf Nureyev.

Anne Marie Vessel blev statsministerfrue

Et af de mange højdepunkter i karrieren var, da Anne Marie Vessel i 1991 iscenesatte "Et Folkesagn" sammen med Frank Andersen. Og her var det selveste dronning Margrethe, der skabte scenografien.

I 1979 begyndte Anne Marie Vessel som underviser på Det Kgl. Teaters Balletskole, som hun var leder af i 1988-2006.

50-års jubilaren blev i 2013 ramt af brystcancer, men er i dag fuldkommen raskmeldt.

Og karrieren er langt fra stoppet. Det elsker Anne Marie Vessel Schlüter teatret og balletten alt for højt til, så pensionisttilværelsen må vente. Anne Marie Vessel Schlüter er stadig instruktør og coach på Den Kgl. Ballet.

Anne Marie Vessel blev i 1989 gift med Poul Schlüter, der på det tidspunkt var landets statsminister. Ægteparret, der har passerede sølvbryllupsgrænsen, nyder tilværelsen på Frederiksberg.

Jubilaren har tidligere dannet par med Alexander Kølpin, som hun har sønnen Niclas sammen med.

Niclas Vessel Kølpin er også gået teatervejen og er uddannet skuespiller fra Aarhus Teater i 2012. I filmen "Sommeren 92" om det danske fodboldlandshold spiller han rollen som Michael Laudrup.

LÆS MERE: Poul Schlüter om at blive gammel

Læs mere om: