14. dec. 2015
Af af Helle Skram de Fries

Malene Schwartz fejrer 60-års skuespillerjubilæum

Malene Schwartz
Malene Schwartz
Foto: All Over
Hele Danmarks Maude Varnæs - Malene Schwartz - bliver 15. december fejret for sine 60-år på scenen.

15. december kan 79-årige Malene Schwarz fejre sit 60-års jubilæum som skuespiller, og det sker naturligvis også . Nemlig på Folketeatret, hvor den folkekære skuespiller i øjeblikket har stor succes med sin rolle som Clara i Gustav Wieds klassiker "Skærmydsle"r.

Her spiller hun sammen med en anden stor "Matador"-stjerne, Sonja Oppenhagen, der har rollen som Hertha, mens Mathilde Norholt spiller niecen Ellen, og Preben Kristensen har rollen som husven.

Malene Schwartz har været vidt omkring, siden hun som 18-årig begyndte på Allé Scenen. I 1957 kom hun på Privattteatrets elevskole, og efter Allé Scenen var hun et par år på Det Ny Teater og herefter ni år på Det Kongelige Teater.

Malene Schwartz mester det hele

Siden har skuespillerfaget bragt Malene Schwartz til Det ny Scala, ABC Teatret, Cirkusrevyen og Tivolirevyen.

Gennem sin karriere har hun brugt sit store talent på at bevise, at hun mestrer det klassiske skuespil, blandt andet i Shakespeares Othello og Henrik Ibsens Vildanden - samt i filmens verden, hvor hun blandt andet har vakt begejstring i i "Frøken Nitouche". Hun mestrer nemlig også lystspillet.

Revygenren har Malene Schwartz også boltret sig i - blandt andre ABC-revyerne i 1961, Cirkusrevyen i 1970, 1972 og 1974 og Tivolirevy i 1973 og 1975. Mange husker sensationen, da hun optrådte med den daværende statsministerfrue Helle Virkner som letlevende piger fra Nyhavn i Cirkusrevyen i 1972.

Malene Schwartz i "Matador"

Og i slutningen af 1970'erne blev hun så hele Danmarks Maude Varnæs i TV-serien "Matador".

Malene Schwartz har også i flere perioder været teaterdirektør - blandt andet for Aveny Teatret, Aalborg Teater og senest Folketeatret.

Hun er også ridder af 1. grad af Dannebrogordenen.

15. december bliver 60-års jubilaren behørigt hyldet efter forestillingen på Folketeatret, hvor anmelderne allerede har rost både hende og de øvrige medvirkende til skyerne.

Så der er al mulig grund til at hylde Malene Schwartz for de mange skønne oplevelser, hun allerede har beriget - og stadig beriger - os allesammen med.

Vi har her samlet et galleri med dejlige fotos af Malene Schwartz gennem årerene.

GALLERI: Malene Schwartz (Foto: ALLER MEDIA)

Læs mere om: