7. dec. 2017
Af Helle Skram de Fries

Pris til Hans Rønne: Uden min kone var det aldrig gået

Hans Rønne og Gitte Baastrup
Hans Rønne og Gitte Baastrup
Foto: Martin Høien
Valget faldt i år på instruktør og skuespiller Hans Rønne, da den fornemme pris Teaterpokalen skulle uddeles.

Det var en både glad og ydmyg Hans Rønne, der den 5. december modtog Teaterpokalen af Foreningen af Danske Teaterjournalister.

- Det er helt mærkeligt at stå her alene, for jeg er jo ikke alene om det, lød det i Hans Rønnes takketale.

Ros til hustruen

Teaterpokalen består, udover et flot sølvfad, skabt af sølvsmed Manuel Sjødahl, af 50.000 kroner.

Prismodtager Hans Rønne mener, mange har en aktie i den flotte pokal, som han får for forestillingen ”Slagballe Banke” på Teatret/ Teatret Apropros og for forestillingen ”Lev Menneske” på Aarhus Teater/ Teater Sort/Hvid.

Den selvejende institution ”Teatret” har Hans Rønne og hans kone scenograf Gitte Baastrup etableret i 1984, og netop Gitte Baastrup var da også en af dem prismodtageren tog med i sin tale.

- Uden hende var det aldrig gået, konstaterede Hans Rønne, der også kunne konstatere, at han med modtagelsen af prisen er kommet med i en kongerække af prismodtagere.

Fra Osvald Helmuth til Maria Lucia

Formanden for Foreningen af Danske Teaterjournalister, teaterredaktør på Berlingske Tidende Jakob Steen Olsen, testede ved prisuddelingen deltagerne teaterhistoriske hukommelse med hensyn til tidligere prismodtagere.

Listen af tidligere prismodtagere er lang og indeholder blandt andre navne som Osvald Helmuth (1952), Lily Weiding (1956), Poul Reichardt (1960), Bodil Udsen (1962), Buster Larsen (1971), Ghita Nørby (1972), Morten Grundwald (1974), Nikolaj Hübbe (1990), Preben Kristensen (1992).

I lidt nyere tid gik Teaterpokalen i 2007 til Lars Mikkelsen, i 2010 til Bodil Jørgensen, og i 2015 blev musicalgenren endelig tilgodeset, da Maria Lucia fik prisen for sin hovedrolle som Maria i ”The Sound of Music”.

https://imgix.billedbladet.dk/bb-59030_0.jpg
Foto: Martin Høien

Sammen med Teaterpokalen uddeles der hvert år yderligere to priser. Teaterkatten – bestående af en lagkagekniv – også skabt af sølvsmed Manuel Sjødahl – med prismodtagerens navn indgraveret, samt et beløb på 25.000 kroner.

Denne pris gik i år til teaterinstruktør Tue Biering for forestillingen ”Rocky!” på Husets Teater.

https://imgix.billedbladet.dk/20171205_mho1026_copy.jpg
Foto: Martin Høien

Endelig uddeltes Initiativprisen på 15.000 kroner, der gik til ”Teaterøen” – en platform for dansk og international scenekunst, der i 2013 blev grundlagt på Refshaleøen.

Peter Kirk, der sammen med Martin Ammundsen og Tilde Knudsen er grundlægger, modtog med stor glæde prisen.

https://imgix.billedbladet.dk/20171205_mho1043_copy_2.jpg
Foto: Martin Høien

Læs mere om: