31. maj. 2015
Af Lene Skriver Bak

Se de skønne billeder: Cirkusrevyen fylder 80 år

Fredag aften markerede skuespillerne bag dette års cirkusrevy, at det er 80 år siden, traditionen med revy i teltet på Bakken blev begyndt. Vi fejrer revyen med dejlige glimt fra de 80 år.

Det hele begyndte for Cirkusrevyen i 1935, da ’en gruppe driftige herrer fra forlystelsesbranchen’ gik sammen og begyndte at spille revy på Bakken.

Gruppen bestod af skuespillerne Osvald Helmuth, Oscar Holst og Poul Guldager, harmonikaspilleren Herman Gellin og restauratør Carl Petersson.

De fem købte et telt, fandt et sted til det på Bakken og lod den første Cirkusrevy gå over scenen med Osvald Helmuth, Liva Weel og Ludvig Brandstrup som nogle af hovedkræfterne.

Cirkusrevyen leverer hits

Cirkusrevyen kan noget med numre, der hænger fast hos publikum. Det var i teltet på Bakken, at Dirch gav os hoppegyngen, den russiske tryllekunstner, ornitologen, sangen om det lange orangeaderør, som skal kysse Daimi i gadedøren – og mange, mange andre.

Det var også i Cirkusrevyen, at Elga Olga sang om Solitudevej, at Ludvig Brandstrup udødeliggjorde ”Hen til kommoden og tilbavs igen” og Osvald Helmuth gav os ”Dit hjertet er i fare Andresen”.

Liva Weel, Grethe Sønck, Lily Broberg. Preben Neergaard, Arthur Jensen, Ib Schønberg. Bodil Udsen, Marguerite Viby, Judy Gringer. Paul Hagen, Louis Miehe-Renard, Buster Larsen. Claus Ryskjær, Niels Olsen, Jørgen Buckhøj. Det ene koryfæ efter det andet har stået på scenen i Cirkusrevyen og mærket suset fra teltet. Listen er svimlende.

Ulf og Lisbet i Cirkusrevyen

Når man nævner Cirkusrevyen, kan man nærmest ikke undgå at sige Lisbet Dahl i samme sætning. Revydronningen fik sin debut i teltet i 1974 – samme år, som Dirch Passer var med for sidste gang.

I 1985 debuterede hun som instruktør på Cirkusrevyen.

Ulf Pilgaard fik debut i Cirkusrevyen i 1968 og har siden da stået bag uforglemmelige optrædener i teltet. En af de mest berømte er sketchen ”Stjernetegnene” med Dirch fra 1970. Et af Ulf Pilgaards revy-specialer er parodier på dronning Margrethe, men også Gitte Stallone og Kirsten Hüttemeier og politidirektør Hanne Bech Hansen har fået Ulf til at trække i dametøjet.

Kan du huske?

80 års historie skal gemme på oplevelser og episoder, som går i glemmebogen, men der er små pudsige Cirkusrevy-historier, som er dejlige at falde over.

Husker du for eksempel, at Birthe Kjær var med i 1990? Det var samme år, som man kunne nyde en danser, der senere skulle blive berømt ud over landets grænser – dog ikke for sin dans. I 1990 var Mads Mikkelsen nemlig at finde blandt danserne i balletten.

I 1977 var Gustav Winkler og Otto Brandenburg med ”på kor” og leverede ekstraordinær sangkraft til holdet, mens 1972 bød på en statsministerfrue på de skrå brædder i skikkelse af Helle Virkner.

Se de skønne glimt fra Cirkusrevyens lange historie i galleriet øverst.

Læs mere om: