6. dec. 2013
Af af SØNDAG, ALLER MEDIA

Sonja Oppenhagen: Ingen forskel på at føde og adoptere

https://imgix.billedbladet.dk/lost_media/35630.jpg
Foto: Martin Høien/BILLED-BLADET
Skuespiller Sonja Oppenhagen har prøvet både at adoptere og føde. Og hun er ikke i tvivl fortæller hun i et interview med SØNDAG. Det er lige stort og lige stærkt følelsesmæssigt, mener hun.

Skuespiller Sonja Oppenhagen, som mange kender fra de folkekære film om Min søsters børn, ligesom hun også spillede oberstdatteren Vicki Arnesen i tv-serien Matador, er mor til to. Datteren Anne, som hun har sammen med skuespilleren Klaus Pagh og sønnen Oliver, som hun har sammen med sin anden mand, lægen Morten Hebjørn.

Forskellen på de to er ikke kun at de har forskellig far. De har faktisk også to forskellige biologiske mødre.

Øjnene bliver blanke og stemmen dirrer

Oliver er nemlig adopteret fra Korea. Og selv om han kom hertil i 1985 i en alder af to år og fem måneder, så er det stadig noget der rører Sonja Oppenhagen.

– Jeg kan næsten ikke tale om det, siger hun, rystende smilende på hovedet af sig selv, mens stemmen dirrer og øjnene bliver blanke.

– Det er en kæmpestor gave at få lov at adoptere og få sådan en søn. For mig er der ingen forskel på at føde sit eget barn og at adoptere. Det er lige stort og lige stærkt følelsesmæssigt. Vi adopterede, fordi vi ikke kunne få børn sammen. Og så fik vi Oliver, som var to år og fem måneder, da vi hentede ham, siger hun til SØNDAG.

LÆS OGSÅ: Sisse Fisker: Jeg vil hellere løbe 100 maratonløb end føde

Søn, ikke adoptivsøn

Og de mange følelser og år sammen er da også grunden til at hun fastholder at Oliver ikke er hendes adoptivsøn, men hendes søn.

- Når folk siger til mig: Din adoptivsøn..., siger jeg altid: Nej, min søn. Jamen, det er da din adoptivsøn, gentager de tit. Og da holder jeg fast: Nej, det er min søn. Det, der ligger forud, er noget, der er sket for 28 år siden. Så han er jo min søn, understreger Sonja Oppenhagen.

LÆS OGSÅ: Derfor blev Sonja skilt fra Klaus Pagh

Ingen kontakt til biologiske forældre

Sonja Oppenhagens daværende mand døde, men sammen med sin nuværende mand har hun og Oliver været i Korea.

- Det var en fantastisk oplevelse at rejse rundt i hans land sammen med ham, siger hun og fortsætter:

– Da vi besøgte Korea, var vi på det største adoptionscenter i Seoul, hvor vi læste Olivers journal, og Oliver afleverede et brev til sine biologiske forældre med billeder af os og hjemmet her og vores adresse i tilfælde af, at de opsøgte adoptionscentret. Dér ligger brevet så stadig, hvis ikke de har henvendt sig, fortæller hun.

Og indtil videre har Sonja Oppenhagens søn ikke haft lyst til at opsøge sine biologiske forældre.

- Men vi taler da om det. Måske får han lyst til det, når han en dag selv får børn. Jeg synes jo, at den lov, der er i dag om adoption, hvor børnene skal være 18 år, før de kan opsøge deres biologiske forældre, er helt rigtig, siger hun.

Læs mere om: