8. nov. 2017
Af John Lautrup

TILLYKKE: Jørgen Reenberg fylder 90 år

Jørgen Reenberg
Jørgen Reenberg
Foto: Hanne Juul
Jørgen Reenberg savner ikke scenen. Han nyder at være fri for stress, pres og nerver.

Jørgen Reenberg synes, det er "absurd", at han fylder 90 år i dag.

Hans stemme klinger stadig malmfuld i telefonen og længe overvejer han, om han skal sige ja til BILLED BLADETs forespørgsel om et interview i dagens anledning. Men han ender med at takke pænt nej, for han synes, at han har sagt, hvad han har at sige.

Alderen trykker

Og så sjovt er det åbenbart heller ikke at blive 90 år. "Jeg føler mig som et overlevende strå på en afsvedet stubmark", konstaterer han sørgmuntert, inden vi ringer af.

Ja, mange er der ikke tilbage af hans jævnaldrende.

Men han blev ved så længe på Det Kongelige Teater - 60 år i alt - at langt yngre generationer stadig kan huske hans pragtpræstationer på nationalscenen. Det var hans hjem. Det var her han regerede med en autoritet så stor og frygtindgydende, at yngre kolleger kunne slå sig på den, hvis de ikke levede op til hans forventninger og krav.

Præget af angst

Jørgen Reenberg var den sidste af sin slags, og han overtog stafetten efter en anden af Det Kongelige Teaters mægtige alfahanner Poul Reumert.

Men selv en alfahan kan være bange, og samtlige Jørgen Reenbergs 60 år som kongelig skuespiller var præget af det, han har kaldt en "tyndskidspræget angst". Når han stod på scenen om aftenen, var han fokuseret og uden nerver, men hele dagen frem til, han satte sig i sminkerummet, var et nervøst helvede for ham. Han levede hele sit arbejdsliv med det pres, at kun det ypperste var lige akkurat godt nok for ham.

Savner ikke scenen

Så der er måske ikke noget at sige til, at han har nydt sit otium.., trods en hofteoperation, der har forlenet ham med konstante smerter. Nervepresset er væk, og i et interview med BILLED BLADET kort før sin 85-års fødselsdag, udtalte han glad, at "jeg har opdaget nogle helt enorme evner for dovenskab. Jeg nyder ikke at skulle noget. (..) Jeg savner heller ikke scenen. Det er det mærkværdige. Jeg tror ganske simpelt, at jeg har tømt hele beholderen. Og nu er den tom. Til gengæld er det altså frydefuldt ikke at have den der mærkelige stress i sit liv".

Jørgen Reenberg har i over 25 år dannet par med skuespillerkollega Marianne Høgsbro og har tidligere været gift med Marianne Zobel og Ghita Nørby. Med sin første kone har han sønnen, museumsdirektør Holger Reenberg.

Læs mere om: