3. dec. 2017
Af Casper Nielsen

Tre generationer Sprogøe: Spiller samme rolle i juleklassiker

https://imgix.billedbladet.dk/media/article/3_gange_sprogoee.jpg
foto: Scanpix og Folketeatret PR
"Nøddebo Pæstegaard" er julens klassiker. Tre generationer af Sprogøe har spillet den kække Nicolai. Først Ove, så Henning og nu Mathias Sprogøe.

"Nøddebo Præstegaard" er blevet en ligeså tilbagevendende juletradition som højtiden selv.

Søndag aften kan man se filmversionen af Henrik Scharlings værk fra 1974, hvor Nicolai spilles af skuespilleren Lars Høy, der i øvrigt dengang var gift med Lisbet Dahl, der i filmen har rollen som pastor Blichers datter, Andrea Margrethe.

Men ellers må "Nøddebo Præstegaard" på de skrå brædder nok siges at være en forestilling, der har Sprogøe-familiens navn stående på sig.

Ove Sprogøe fik debut på Folketeateret

Ove Sprogøe spillede rollen som Nicolai i 1945. Det var hans debut på Folketeatret – og han gentog den til- og med sæsonen 1960-61.

Også selvom han på det tidspunkt var 40 år gammel. De år hvor han holdt pause var der en telefonstorm af klager til Folketeatret, fortæller historien.

Henning Sprogøe – Oves søn – spillede sin fars gamle rolle som Nicolai på Folketeatret i juleforestillinger fra 1984-91.

Og nu går vejen såmænd igen til Nøddebo for en ny genration Sprogøe.

Tredje generation Sprogøe er klar

Henning Sprogøe og Anne Flettings søn, skuespilleren Mathias Sprogøe, 28, har netop taget julehandsken op og turnerer i december, som den tredje Sprogøe-generation af Nikolaj i "Nøddebo Præstegaard".

Premieren stod lørdag 25. november i Randers. Siden har Mathias Sprogøe og co. spillet i diverse byer i Jylland. De slutter først Lillejuleaften i Odense.

Det er Kasper Wilton, direktør på Folketeatret, der har instrueret og moderniseret stykket, der første gang blev opført herhjemme i 1888.

Læs det store interview med far og søn, Henning og Mathias Sprogøe, i næste uges BILLED-BLADET, der er på gaden torsdag 7. december.

Læs mere om: