22. nov. 2015
Af af Casper Nielsen

Trine Dyrholm - 25 år som filmskuespiller

Trine Dyrholm startede som 14-årig popstjerne - og er i dag en skuespiller, der der får anerkendelse både i Danmark og udlandet.

Trine Dyrholm – 43 år - sprang ud som filmskuespiller og ind i dansk biografhistorie sammen med et par rutinerede kræfter 5. oktober1990, da filmen ”Springflod” havde premiere. Peter Schrøder og Kirsten Olesen spillede hendes forældre i filmen, mens Trine Dyrholm "spiller lillepigens udvikling til voksen, og hendes blanding af indtagende naturlighed og dreven scenevanthed gav denne udstråling på lærredet, som er afgørende for en rigtig filmskuespiller”, som Henrik Jul Hansen skrev i sin begejstrede anmeldelse i Det fri aktuelt.

Trine Dyrholm vandt sin første Bodil

Trine Dyrholms filmdebut gik da også rent ind. For hun vandt årets Bodil for bedste hovedrolle. Så var debuten ligesom markeret.

Den dengang blot 18-årige Trine Dyrholm gennemgik kort efter en skuespilleruddannelse på Statens Teaterskole. For derpå at vende tilbage til dansk film og TV med endnu flere Bodil-belønnede præstationer til følge.

Udover bedste kvindelige hovedrolle i ”Springflod” fra 1990 har hun vundet Bodil-prisen for ”Fluerne på væggen” i 2005 ”En soap” i 2006, ”Hævnen” fra 2010 og ”Forbrydelser” fra 2004.

Og så fik hun tildelt Robertprisen for årets kvindelige birolle i ”Forbrydelser” i 2004, ”En Soap” i 2007 ”En kongelig affære” i 2013, og for årets kvindelige hovedrolle i DRs TV-serie ”Arvingerne” i 2015

Trine Dyrholm tidligt på scenen

Trine Dyrholm - der er datter af folkeskolelærerne Arne og Lisbeth Dyrholm – havde allerede tidligt vist interesse for at optræde.

Kun 10 år gammel var hun med i "Et juleeventyr" på Odense Teater, men sin egentlige teaterdebut fik hun i "En skærsommernatsdrøm" på Grønnegårds Teatret i 1995.

Grand Prix-stjernen Trine Dyrholm

I 1987 kom hun for første gang, da hun som 14-årig deltog i dansk Melodi Grand Prix med sangen "Danse i Måneskin". Den er siden blevet en sand pop-evergreen og er oven i købet blevet optaget Kulturkanonen sammen med 14 andre populære sange.

Blandt Dyrholms mange store præstationer som karakterskuespiller tæller man også "4:48 Psykose" på Edison i 2002, ligesom hun fik meget opmærksomhed for sin rolle i den danske film "Festen" af Thomas Vinterberg i 1998 og i samme periode som taxa-pigen Stine i Morten Arnfreds seermagnet ”Taxa” på DR.

I nogle år dannede Trine Dyrholm par med skuespilleren og teaterchefen Lars Kaalund. Nu deler hun privatlivet med koreograf og teaterinstruktør Niclas Bendixen, som hun har sønnen Aksel med.

Læs mere om: