2. mar. 2013
Af af Gita Femhøj & Miriam Meyer, Aller Media

Trine Dyrholm: Jeg vil ikke leve af gulerødder

Trine Dyrholm er filmaktuel med "Skytten".
Trine Dyrholm er filmaktuel med "Skytten".
Foto: AOP
Den danske skuespillerinde er nået langt siden, hun deltog i Melodi Grand Prix’et i 1987. Trine Dyrholm er filmaktuel i "Skytten", hvor hun spiller Mia Moesgaard.

Trine Dyrholm blev i 1987 landskendt i Melodi Grand Prix, men allerede tre år efter vandt det dengang kun 14-årige talent en Bodil som bedste kvindelige skuespiller for sin rolle i filmen 'Springflod'.

Siden har hun været en af Danmarks mest feterede filmstjerner, og nu er Trine Dyrholm filmaktuel i "Skytten". Her spiller Dyrholm journalisten Mia Moesgaard, som tager kampen op mod en regering, der stik imod dens valgløfter træffer en beslutning, som forårsager en voldsom offentlig reaktion og får en determineret skytte til at skyde løs i Københavns gader.

- Jeg interesserer mig ikke for politik

I det virkelige liv er Trine Dyrholm dog ikke voldsomt interesseret i politik.

- Jeg interesserer mig slet ikke for politik på den der hardcore måde, som min figur i filmen gør, det er mere på et blødt, alment plan, at min interesse ligger, og derfor var det også en rolle, der krævede en enorm research. Jeg fik lov at følge Mette Østergaard, Politikens politiske redaktør, og var med hende på Borgen og til de daglige redaktionsmøder. Det er et spændende job, som jeg da også selv overvejede som meget ung, da jeg havde mit eget ungdomsradioprogram på Radio Fyn, fortæller Trine Dyrholm, der i stedet for journalistikken fandt skuespillet som en anden måde professionelt at arbejde med at fortælle andres historier.

Rollen som Natascha Kampuschs mor

Det grundige forarbejde er noget, Trine Dyrholm går meget op i. Hun har altid interesseret sig for menneskets indre liv og psykologi, og den interesse dyrker hun, når hun skal sætte sig ind i en rolle.

- Når jeg skal sætte mig ind i en rolle, tænker jeg altid på, hvordan det her menneske tænker i forhold til andre. Der er stor forskel på at spille film og teater, og rent teknisk interesserer det mig at indspille film, fordi det er så fokuseret en indsats, hvor man åbner og lukker sin tilstedeværelse og arbejder med kontrol og kontrolslip. Det er det, jeg skal ind og arbejde med omkring og for kameraet, siger Trine Dyrholm.

Interessen for psykologi fik Dyrholm rig mulighed for at dyrke, da hun for kort tid siden indspillede filmen '3096', hvori hun spiller Natascha Kampuschs mor, Brigitta Sirny, en kvinde som gennemlever enhver mors værste mareridt: At miste sit barn på ubestemt tid og ikke at vide, hvordan barnet har det.

Hollywood-drømmen

Det er en international film, så Trine Dyrholm har været i hænderne på en engelsk dialogcoach, og hun er ikke afvisende, da INs journalist spørger hende, om hun kunne finde på at søge mod det store udland. Den smukke skuespillerinde elsker udfordringer, selvom hun også har behov for ro og stabilitet. Ifølge hende selv har hun mange modstridende træk, men en ting er sikkert: Hun vil ikke sulte sig selv for at komme til Hollywood.

- Jeg drømmer da om udlandet, men jeg drømmer om det på en bestemt måde - min måde. Det skal være et projekt, der lige passer til mig, og ikke være for enhver pris. Jeg er 40 plus nu og ikke ultratynd, som de store Hollywood-stjerner, og jeg gider altså ikke leve af en gulerod resten af livet. Heldigvis smitter interessen for dansk film og tv af på os alle sammen, og jeg tror, at det, at vi ikke er retoucheret helt glatte, er sådan lidt eksotisk ude i verden, siger hun.

Læs mere om: