13. jun. 2013
Af af Mia Qvist Scheelsbeck, Newsdesk, Aller Media

Christian Tafdrup: Ydmygende at være arbejdsløs

Christian Tafdrup
Christian Tafdrup
Foto: Birger Storm
”Borgen”-stjernen Christian Tafdrup har prøvet på egen krop, hvor svært det er at være arbejdsløs.

Vi kender ham fra ”Borgen”, ”Lærkevej”, ”Nynne” og ”Album”, og for tiden arbejder han på et filmmanuskript om kronprins Frederik.

Christian Tafdrup har på trods af sin succes prøvet på egen krop, hvor hårdt det er at være arbejdsløs. I 2011 havde han kun 16 lønnede arbejdsdage, og resten af året brugte han på at skrive materiale, der ikke blev til noget.

- Jamen, jeg er ekstremt stædig og faktisk ekstremt god til at holde mig selv oppe. Men det var et nederlag at skulle på Jobcentret. På det tidspunkt havde jeg arbejdet konstant i otte år. Pludselig var der ingen, der ringede. Og jeg tænkte: Jeg skal aldrig mere være skuespiller. Og: Jeg har ikke noget talent for at skrive. Nu er jeg glad for at have oplevet Jobcentret og systemet, men det var ikke sjovt, siger Christian Tafdrup i et interview med FEMINA.

En ydmygende oplevelse på jobcentret

Han beskriver det selv som en ’utrolig ydmygende oplevelse’, men han var til gengæld ikke alene, da han trådte ind på Jobcentret.

- Kunstnere er inddelt i kunstnergrupper, så første gang jeg skulle ud til a-kassen, tænkte jeg: Bare der ikke er nogen, jeg kender ... Så sad der fire af mine bedste venner! Som alle var sådan: ’Guud, jeg har aldrig været her før, her er da meget hyggeligt...’. Og hende fra a-kassen syntes, kunstnere var spændende, og sagde, at der jo var mange måder, man kunne være skuespiller på. Man kunne jo også gå ned på gaden og gøgle lidt, siger Christian Tafdrup om den arbejdsløse periode i sit liv.

Fik tilbudt arbejde på ferien

Han er naturligvis glad for, at dagpengesystemet eksisterer, og han har da heller aldrig været snobbet omkring det at arbejde.

- Jeg gider ikke være så forkælet, at jeg siger: ’Jeg skal bare være skuespiller.’ Men det påvirkede min identitet. Man har ikke noget arbejde, tjener ingen penge og har desuden ikke familie. Jeg følte ligesom, at jeg ikke længere havde nogen identitet. Til fester mødte jeg venner, som bare fik priser og det ene job efter det andet, og jeg skulle sige: ’Nå, men jeg er arbejdsløs ...’ Det var virkelig hårdt. Men for første gang i mit liv fik jeg det sådan: Prøv nu at lade være med at hænge din identitet op på et job. Hvad ville gøre dig glad NU? Så jeg rejste til Vietnam med min bror i en måneds tid og var enormt glad, siger Christian Tafdrup, der dog fik tilbudt 6 job, mens han var ude og rejse.

Christian Tafdrup arbejder lige nu på et hemmeligt manuskript, og så har han en mindre rolle på Det Kongelige Teater til efteråret, der holder ham beskæftiget.

LÆS OGSÅ:
Læs på Femina.dk om, hvordan skuespiller Kim Bodnia har fået et andet liv

LÆS OGSÅ:
Læs om den meget pinlige episode, Anne Louise Hassing oplevede til filmfestivalen i Cannes, på Femina.dk

Læs mere om: