14. nov. 2012
Af af Jannie Øberg

Denise fra Generation XL sprudler af selvtillid

Denise fra "Generation XL"
Denise fra "Generation XL"
Foto: Steen Wren
Denise vandt over mobberne og overvægten.

11-årige Denise fra "Generation XL" blev mobbet så groft på grund af sin overvægt, at hun var nødt til at skifte skole. Nu, efter fokus på sund mad og motion, er Denise blevet en flot pige, der ikke er til at skyde igennem.

Fede so. Ordene stod skrevet på en lille lap papir, som var smidt i Denises skoletaske. De ramte lige der, hvor det gjorde allermest ondt. Pia græder, mens hun fortæller om, hvordan hendes lille pige blev mobbet og holdt udenfor allerede fra 0.-klasse.

- Hun havde kun to venner på skolen. Og hun havde svært ved lektierne. Ja, hun lærte ikke rigtig noget på grund af mobningen. Da vi fandt den seddel, var det bare dråben, siger 45-årige Pia Schreuder fra Ringsted.

Denise flyttede skole

I skolen var der ingen hjælp at hente, så Denises forældre besluttede sig for at holde hende hjemme. I tre måneder var hun kun i skole to timer om dagen, indtil de fandt en anden skole til deres nu 11-årige datter.

Denise blev mobbet, fordi hun, ligesom hvert femte danske barn, var for tyk. Hendes BMI (Body Mass Index, en matematisk formel til at måle overvægt, red.) fortalte, at hun var svært overvægtig. Hendes humør og energiniveau fortalte den samme historie.

I april sidste år sørgede Denises forældre for, at Denise blev flyttet til en anden og meget mindre skole, hvor børnene ikke mobber.

- Hun har fået mange nye veninder, fortæller Pia.

Vægttab

Da Denise havde fået glæden tilbage i sit liv, tog familien fat på det næste problem: Overvægten.

- Denise skulle tabe sig, ellers ville det ende galt. Det har været en kamp, siger Pia.

Denise blev henvist til afdelingen på Holbæk Sygehus, der tager sig af overvægtige børn og unge. Den første samtale med lægen var en øjenåbner. Der skulle ryddes ud i skabene, og indkøbssedlen skulle se anderledes ud.

- Det var svært i starten, men også spændende og sjovt. Vi lærte at ændre kostvaner og tænke over, hvad vi spiser, fortæller Denise.

Denise blev også pålagt at gå til en form for sport. Hun kunne vælge mellem fodbold og håndbold, men desværre foregår det på samme tidspunkt som hendes ridning, som hun går til et par gange om ugen.

- Jeg vil rigtig gerne gå til fodbold, men jeg vil allerhelst gå til ridning, fortæller hun.

Planen har virket

På trods af de mange udfordringer i hverdagen har planen fra Holbæk Sygehus virket. Den 11-årige pige har det sidste år tabt sig syv kilo, mens hun er vokset syv centimeter. Hendes fedtprocent er gået ni procent ned, så den nu er på 29 procent. Hun er blevet hele 12 centimeter mindre rundt om maven.

- Man skal være indstillet på at ændre sine kostvaner og få motion. Det skal virkelig være et mål, ellers går det ikke, siger Pia, ikke uden stolthed.

For det er lykkedes. Denise er igen blevet en glad pige med stor selvtillid.

Læs mere om: