3. maj. 2023
Af Laura Dalgård Hansen

Adam Jon Kronegh er arkivar på Rigsarkivet: Derfor er det forbudt at tale om Pyrus

Adam Jon Kronegh og Pyrus og Gyldengrød. 
Adam Jon Kronegh og Pyrus og Gyldengrød.
Foto: Kaspar Wenstrup og TV 2
Adam Jon Kronegh har arbejdet som arkivar på Rigsarkivet i mange år, og der er rigtig mange danskere, som især forbinder hans arbejdsplads med de populære julekalendere om Pyrus, der skal forestille sig at foregå på netop Rigsarkivet.

Siden 2017 har man kunnet komme med ind bag Rigsarkivets tykke mure sammen med arkivar Adam Jon Kronegh, når han går på jagt efter afdøde danskeres slægtninge i ”Forsvundne Arvinger”.

Inden da var der mange danskere, som mest af alt forbandt stedet med en arkivar ved navn Bertramsen og et yderst velkendt Nissebo … På virkelighedens Rigsarkiv kender de udmærket til julekalenderne om Pyrus, der skal forestille at være optaget i de gamle lokaler lige over for Christiansborg.

- Vi taler ikke om Pyrus. Det er faktisk fyringsgrund, siger Adam jon Kronegh med et grin.

Han og alle andre på stedet ved, at der tidligere var mange, der udelukkende forbandt deres arbejdsplads med julekalenderne, som i øvrigt stadig bliver sendt på TV 2 hver december.

- Det er der nemlig, og det var det, folk var trætte af, for vi har så meget spændende at byde på, men det er også fantastisk, at folk ved, hvad Rigsarkivet er, siger han videre.

Siden 1990'erne har Bertramsen og Josefine Brahe huseret i Rigsarkivet ved juletid på TV 2. 
Siden 1990'erne har Bertramsen og Josefine Brahe huseret i Rigsarkivet ved juletid på TV 2.
Foto: TV 2

Nutidens Rigsarkiv minder på ingen måder om det, som mange kender fra julekalenderne om Bertramsen, Pyrus og Nissebo. Det er tværtimod en topmoderne bygning, men i ét lokale gemmer der sig noget af alt det interiør, som i gamle dage var en del af arkivet – og hvis noget af det virker bekendt, er det måske, fordi man genkender det fra julekalenderne om netop Pyrus, hvor det har været brugt som rekvisitter.

Her ses Adam Jon Kronegh for eksempel siddende på sin fiktive kollega Bertramsens kontorstol.

Bertramsens kontorstol fra julekalenderne står stadig på Rigsarkivet. 
Bertramsens kontorstol fra julekalenderne står stadig på Rigsarkivet.
Foto: Kaspar Wenstrup

Siden julekalenderne blev sendt første gang i 1990’erne, er der mange flere, der har fået øjnene op for, hvad Rigsarkivet kan, og det mærker Adam Jon Kronegh og kollegaerne også – og det skyldes ikke mindst succesen med ”Forsvundne Arvinger”.

- Især lige når det kører, så peaker det. I starten blev vi lagt lidt ned med en stigning i henvendelser på flere hundrede procent. Der var rigtig mange, der pludselig fik modet til at skrive til Rigsarkivet, fortæller Adam Jon Kronegh.

Læs mere om: