6. jan. 2013
Af af Kasper Skov Jensen, Newsdesk, Aller Media

Adam Price: Derfor handler Borgen om kvinder

Adam Price
Adam Price
Foto: Jesper Sunesen/BILLED-BLADET
Hovedforfatteren på ”Borgen”, Adam Price, forklarer her hvorfor dramaserien handler så meget om kvinder.

Dramaserien "Borgen" handler om, hvordan man som kvinde håndterer det at få Danmarks sværeste job, statsministerposten, og i tredje sæson er der mere fokus på den idealistiske journalist Katrine Fønsmark, der nu også er blevet mor. Ifølge seriens hovedforfatter er der så mange kvinder i serien, fordi deres forhold til magt og familie er mere indviklet end mænds.

- Det vil ikke være nyt at se mænd svigte baglandet, men når det er kvinder, er det mere smertefuldt, følte jeg. Kvinder har jo trods alt kun haft 100 års erfaring i at frigøre sig. Selv om vi er så rystende moderne, lever vi alligevel med en fornemmelse af, at kvinderne stadig er lidt tættere på børnene og hjemmet. Det er mere smertefuldt at se en kvinde give afkald på alt det følelsesmæssige i livet til fordel for noget, der er rent professionelt, siger Adam Price til Alive.dk.

I de to første sæsoner var statsminister Birgitte Nyborg udsat for et enormt pres - ikke mindst fra sig selv. Denne gang lægger det nærmest umenneskelige pres på Katrine Fønsmarks skuldre. Og hun kæmper samme kamp som andre kvinder i store stillinger, mener Adam Price.

- Kvinder i høje stillinger kan nok nikke genkendende til, at de helst skal være dobbelt så gode som mændene for at få den anerkendelse, de ønsker, siger han.

Kvinder tænker som kvinder

I denne sidste sæson af "Borgen" har Adam Price og de mandlige medforfattere blandt andet fået hjælp af to kvinder til at skrivemanuskriptet. Det har gjort handlingen meget bedre, mener den rutinerede TV-mand, der nævner Katrine Fønsmarks anstrengte forhold til sin mor.

- Kvindelige manuskriptforfattere anskuer verden gennem det køn, de er. Og det er vidunderligt til at få nogle nuancer ind i historien. I første afsnit havde vi relationen mellem mor og datter. Det er noget, som mange kvinder kender overordentligt meget til. Vi har haft nogle gode diskussioner om, hvordan det er at være en mors datter. Hvis vi kun var tre mænd, ville det blive gætværk. Men det har været skønt at søge tilflugt i de kvindelige erfaringer, siger Price.

I starten af tredje sæson har forfatterne ladet Katrine Fønsmark gennemgå en række forandringer siden slutningen af anden sæson. Hun er alene med sin lille søn, blandt andet for at sende et budskab til andre kvinder, forklarer Adam Price.

- På den måde viser vi, at du ikke nødvendigvis er en fantastisk mor fra starten af, selv om du er en skøn kvinde og elsker dit barn, siger han.

Læs mere om: