10. maj. 2011
Af af John Lautrup

Anders Agger kom tæt på døden

Anders Agger
Anders Agger
Foto: Hanne Juul/BILLED-BLADET
Anders Agger er kendt for sine indfølende dokumentarprogrammer. Og aldrig har han været tættere på livet, end da han og et kamerahold filmede døden på et vestjysk hospice.

Hans jyske tunge er tæt beplantet med sprogblomster. Vi kender ham som TV-journalisten, der med sin evigt rolige og behagelige stemme fører os rundt blandt menneskeskæbner i udkants-Danmark. Alle slags udkanter. Vestjylland. Herlufsholm Kostskole. Kongehuset. Og lige nu lukt ind i døden.

Anders Agger, 46 år, har med sit blide væsen åbnet endnu en dør, som normalt er lukket. Denne gang på Anker Fjord Hospice ved Ringkøbing Fjord, hvor han har fået lov til at følge de sidste uger, dage og timer i sømanden Per Flindts og juristen Søren Brøndsteds liv.

- Det har været en grænseoverskridende oplevelse og indimellem svært, fordi jeg har brugt sider af mig selv, som ikke har noget med journalistik at gøre. Altså at sidde ved siden af Per til sidst, mens sygeplejersken holder ham i hånden og siger: "Du må gerne give slip, Per" ...

Anders Agger læner sig tilbage i havestolen og holder en lille pause. En privat sorg, han ikke vil tale om, var medvirkende til, at han valgte et hospice som scene for sin næste TV-serie. Og det professionelle møde med livets afslutning i "Sømanden & Juristen" har sat sig spor.

- Ud over at det var grænseoverskridende, var det også en fin, fin oplevelse. Jeg hader Gajol-lyrik og får normalt en ubændig trang til at slå folk i hovedet, når de siger "carpe diem". Men det er jo rigtigt, at man skal gribe dagen og lade være med at udsætte noget. Det er jeg blevet endnu mere opmærksom på, siger Anders Agger.

Læs mere om: