3. jun. 2021
Af Karina Didriksen

Andreas Mogensen: Sådan er mit liv som astronaut

Andreas Mogensen.
Andreas Mogensen.
Foto: Martin Høien
Andreas Mogensen, som er aktuel i ”Høgh og astronauten” på DR1, bor til daglig i USA, hvor han arbejder som astronaut hos NASA.

Andreas Mogensen fik stjernestatus med raketfart, da han i 2015 blev den første dansker i rummet.

Den 44-årige astronaut var med på en flyvning til den internationale rumstation ISS, og 10 dage senere vendte han hjem igen som en vaskeægte rumhelt.

I dag bor Andreas Mogensen med sin familie i USA, hvor han siden 2016 har været udstationeret af den europæiske rumorganisation ESA ved NASA i Houston, Texas.

Tid til børnene

I øjeblikket kan Andreas Mogensen opleves i DR1-programmet ”Høgh og astronauten”, der blev optaget i vinters, og han er nu tilbage i USA, hvor han nyder livet som astronaut – et job, hvor der stadig er tid til hans hustru og tre børn.

- Før tilbragte jeg rigtig meget tid med at rejse på grund af træningen til min mission. Nu er det blevet til et mere normalt job fra 8-17. Jeg tager som regel af sted om morgenen og kommer hjem igen om aftenen, fortæller han til BILLED-BLADET.

Bliver i USA

Egentligt var det meningen, at Andreas Mogensen kun skulle have arbejdet to eller tre år i Houston, men der kunne ikke findes nogen afløser, så nu er han blevet forlænget på ubestemt tid.

- Jeg bliver her formentligt i nogle år endnu. Jeg er fuldt integreret i NASA’s astronautkorps og arbejder til dagligt sammen med dem på forskellige opgaver. Jeg arbejder blandt andet i kontrolcenteret, hvor vi styrer rumstationen fra, og så er jeg med til at udvikle og teste nyt grej og nye procedurer, fortæller han og fortsætter:

- Hver dag er forskellig, og på mandag skal jeg være med til at forberede en af de næste store rumvandringer. Så skal jeg have rumdragt på og skal udføre en rumvandring på en model af rumstationen.

Læs mere om: