6. apr. 2016
Af Helle Skram de Fries

Dansktoppen der ikke ville dø

Jørgen de Mylius
Jørgen de Mylius
Foto: Hanne Juul
DR K har i fire programmer fortalt Dansktoppens spændende og turbulente historie.

"Dansktoppen - hadet og elsket" er titlen på de i alt fire programmer på DR K, der har beskrevet Dansktoppens både festlige og turbulente historie.

De fire programmer har taget udgangspunkt i hvert sit årti fra 60'erne til og med 90'erne.

I begyndelsen af 60'erne spillede radioen kun pop - eller refrænmusik, som man kaldte det - i giro 413.

I 60'erne så selvsamme Danmarks Radio, som nu har sendt de fire spændede programmer, det nærmes som sin pligt at beskytte folket mod slagermusikken.

Men fra slutningen af 60'erne og gennem 70'erne havde Dansktoppen gyldne år.

For, som Jørgen de Mulius pointerer i programmerne om Dansktoppen: "Man kan ikke holde det nede".

Jeg skylder Dansktoppen alt

Derfor overlever genren diverse kriser, og folk er vilde med Birthe Kjær, Ulla Pia, Johnny Reimar, Kandis, Richard Ragnvald, Bjørn og Okay og alle de andre Dansktop-stjerner gennem årene.

- Jeg skylder Johnny Reimar og Dansktoppen alt, lyder det blandt andet fra Birthe Kjær.

Det sidste af de fire programmer, der sendes den 6. april kl. 20.30 på DR K, er det 90'erne, der er fokus på.

Her får dansktopgenren igen et løft - hjulpet på vej af blandt andre Pernille Højmark, der er en af initiativtagerne til at danne gruppen Sweethearts.

Nostalgi hitter

Både kult og nostalgi giver Dansktoppen et brag af en revival.

I 1993 kan Dansktoppen fejre 25-års jubilæum, og Hitlisten genåbner på P4 - efter hele 16 års pause.

Johnny Hansens band Kandis, der har svenske Vikingerne som forbillede, buldrer frem.

De får deres helt store hit med nummeret "En lille ring af guld", som havde den svenske originaltitel "Et lille rosenbed".

I Kandis-versionen blev det til 33 uger på hitlisten - og nummeret er stadig fast på repertoiret, når Kandis i dag er ude at spille.

Og også Johnny Hansen fra Kandis kan, i lighed med Birthe Kjær, konstatere: "Dansktoppen har betydet alt for os".

De gamle numre bliver kult

I 90'erne skete der også det kuriøse, at ikke kun Dansktoppen, men i høj grad også de gamle dansktop-sange fra fortiden kom på mode.

Og det var pudsigt nok de unge, der ville høre det gamle, og flere dansktop-stjerner var faktisk ude på diskotekerne. Blandt andre Johnny Reimar, der var blevet kult med sin tyrolerhat.

Og pludselig ville publikum igen høre Birthe Kjær synge "Pas på den knaldrøde gummibåd", som sangerinden ellers for længst havde lagt på hylden.

Birthe Kjær undrede sig, men fandt ud af, at den var dukket op fra fortidens gemmer, fordi der blev spillet et par strofer af den hver gang Anja Andersen og co. scorede i håndboldturneringerne.

LÆS MERE: Birthe Kjær vandt dansktop-pris

Fantastisk stemning

I dag elsker Birthe Kjær stadig at synge om den knaldrøde gummibåd - blandt andet fordi netop det nummer skaber et fantastisk stemning.

Det var også i 90'erne Richard Ragnvald fik et kæmpehit med "Kære lille mormor", som er skrevet af Torben Lendager og John Hatting.

Men da Richard Ragnvald sang det til Pia Kjærsgaard på Dansk Folkepartis landsmøde i 1997, kom hele Dansktoppen igen i unåde.

Musikbutikken med Keld Heick var i den grad med til at få rockmusikken og popmusikken til at nærme sig hinanden, men i 2004 var det slut med Musikbutikken.

Efter seks år, som Keld Heick havde været lige så glad form, som han nu var ked af, at det var slut. For nu blev der igen gravet dybe grøfter.

Hos Danmarks Radio fik værten Alex Nyborg Madsen Dansktopmusikken rubriceret som ekstrem musik, og spillede det derfor ikke.

I dag holder Jørgen de Mylius' ord dog stadig "Man kan ikke holde det nede".

Dansktoppen lever stadig og Birthe Kjær, der tidligere på året modtog prisen som årets dansktopsangerinde synger stadig "Den knaldrøde gummibåd" - og hun gør det med glæde og stolthed.

Får du BILLED-BLADETs nye nyhedsbrev? Klik her og meld dig til!

Læs mere om: