3. apr. 2020
Af Laura Dalgård Hansen

Derfor modtager Phillip Faber historisk gave

Philip Faber
Philip Faber
Foto: DR
I anledning af Christian X’s 70-års fødselsdag, blev Kongesangbogen udgivet af forlagsboghandler Knud Flensted i 1940. Hans barnebarn sender nu den gamle bog til Phillip Faber med håbet om, at han vil bruge den, når dronning Margrethe om lidt fylder 80 år.

Chefdirigent Phillip Faber bringer i disse tider mange smil frem, når han hver formiddag og fredag aften på DR1 sørger for fællessang hjemme i danskernes stuer.

Og netop fællessangen er årsagen til, at fynske Per Flensted har fået ideen til at sende en helt særlig gave til netop Phillip Faber.

Philip Faber får Kongesangbogen

Tilbage i 1940 fik Per Flensteds farfar, den fynske forlagsboghandler Knud Flensted, ideen til at lave Kongesangbogen, som indeholdt en række danske sange.

Førsteudgaven hed Dansk Folkesangbog, og den udkom i over en million eksemplarer i anledning af Christian X’s 70-års fødselsdag den 26. september i 1940.

På grund af Phillip Fabers fællessang på DR1 blev Per Flensted mindet om den gamle Kongesangbog, som han har haft liggende i gemmerne i mange år.

Han vil nu sende den til Phillip Faber med håbet om, at han vil bruge Kongesangbogen, når dronning Margrethe den 16. april fylder 80 år. Om ikke andet får han den som tak for hver eneste morgen at bringe fællessangen ud i de danske hjem i denne tid.

Kongesangbogen hjalp i en svær tid

For 80 år siden var det en stor opgave at få udgivet Kongesangbogen.

- Min farfar fik ideen til sangbogen efter et af de store alsangsstævner under krigen, hvor man samtidig var begyndt at snakke om, hvordan man kunne markere kongens fødselsdag. Kongesangbogen var både tænkt som en gave til danskerne og til kongen midt i en tid, der ligesom den vi står i i dag, var vanskelig, fortæller Per Flensted i en pressemeddelelse.

Det tog Per Flensteds farfar, Knud Flensted, tre uger at få kongehusets accept af projektet, at skaffe den nødvendige finansiering og at få trykt Kongesangbogen, som efterfølgende blev postomdelt vederlagsfrit.

I bogen kan man blandt andet finde sangene ”Altid frejdig, naar du Gaar”, ”Danmark, nu blunder den lyse Nat” og ”Dejlig er Jorden”.

https://imgix.billedbladet.dk/kongesangbogen_1.jpg
Foto: Privat

Per Flensted med Dansk Folkesangbog, som Kongesangbogen oprindeligt her.

På første side står der: "UDSENDT PAA KONG CHRISTIAN DEN TIENDES 70 AARS FØDSELSDAG 26. september 1940.

Læs mere om: