Lørdag, 16. maj 2020 — af Karina Didriksen

Huset på Christianshavn fylder 50 år: Det vidste du (måske) ikke om serien

"Huset på Christianshavn" på DR.
Foto: DR
Den populære tv-serie ”Huset på Christianshavn” havde premiere i 1970 og kan nu fejre 50-års fødselsdag.

For præcis 50 år siden fik ”Huset på Christianshavn” premiere på DR. Første afsnit blev sendt den 16. maj 1970, og serien blev hurtigt en kæmpe succes.

Danskerne lærte karakterer som flyttemand Olsen, dyrehandler Clausen og viceværten Meyer at kende, og i øjeblikket kan den populære tv-serie genses på DR2 hver fredag aften.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

I anledning af 50-års jubilæet ser vi tilbage på ”Huset på Christianshavn”. Herunder kan du blive klogere på serien, der lagde gaderne øde i 1970’erne.

Det vidste du måske ikke:

- Serien blev den længste, som DR nogensinde har lavet. I alt blev det til 14 sæsoner og 30 timers fjernsyn sendt over syv år fra 1970-1977.

- Det var instruktøren bag både ”Olsen-Banden”-filmene og senere ”Matador”, Erik Balling, som instruerede de fleste afsnit af serien.

- Lise Nørgaard var med til at skrive serien sammen med blandt andre Johannes Møllehave og Leif Panduro.

Foto: DR

- Amagergade på Christianshavn dannede rammen om tv-serien. Det var dog kun de udendørs scener foran ejendommen og værtshuset ”Rottehullet”, der blev optaget her. Resten blev optaget i studierne på Nordisk Film i Valby.

- Serien gav arbejde til en lang række danske skuespillere i løbet af de syv år, den blev sendt, blandt andre Helle Virkner, Poul Reichhardt, Lis Løwert, Paul Hagen, Kirsten Walther, Arthur Jensen og Bodil Udsen.

Foto: DR

- Poul Reichhardt var i rollen som flyttemand Olsen den skuespiller, som var med i flest afsnit. Det var 83 ud af de i alt 84 afsnit.

- Olsens flyttevogn var så slidt, at man faktisk ikke måtte køre i den. Den ankom til optagelserne på en trailer, og de gange, den fik lov til at køre i trafikken, havde politiet afspærret gaderne.

- Da Paul Hagen mødte op til de første udendørs optagelser, havde han sin egen gamle rullekrave på for ikke at fryse. Han fik hurtigt af vide, at han skulle beholde rullekraven på, da den passede perfekt til rollen som dyrehandler Clausen.

- I afsnittet ”Kvindens plads og Olsens” fik Ellen Olsen arbejde som buschauffør. Det betød, at Helle Virkner måtte tage timer ved en kørelærer, så hun kunne køre en rigtig bus.

Foto: DR

Seneste nyt

Udvalgt til dig

Fra forsiden