23. dec. 2022
Af Jon Bloch Skipper / Redigeret af Malan Joensen

Hvornår foregår julekalenderen Julehjertets hemmelighed?

Julekalenderen "Julehjertets hemmelighed".
Julekalenderen "Julehjertets hemmelighed".
Foto: DR
I BILLED-BLADETs kongelige brevkasse kan du hver uge læse interessante spørgsmål og svar om alt inden for den royale verden.

Spørgsmål og svar har tidligere været bragt i BILLED-BLADET.

Kære kongelige brevkasse
I hvilket år foregår "Julehjertets hemmelighed"? Kan brevkassen hjælpe?
Venlig hilsen
Familien Jensen

Kære Mette Jensen
Da Danmarks Radio præsenterede julekalenderen i sin tid, fremgik det, at "Julehjertets hemmelighed" er en "… julehistorie fra 1800-tallets Danmark". Flere historiske personer og begivenheder i julekalenderen gør det dog muligt at indsnævre tidsperioden. F.eks. nævnes Treårskrigen 1848-51, ligesom Frederik 7. optræder i afsnittet ”Kongen kommer” d. 12. december. Han regerede fra 1848-63. Grevinde Danner omtales også som hans hustru, og parret blev gift i 1850. Handlingen i "Julehjertets hemmelighed" foregå altså et sted mellem 1851 og 1863. Når det er sagt, bør det valgte herregårdsmiljø i anden halvdel af 1800-tallet nok primært betragtes som en løs ramme om den gode, fiktive fortælling om ”kærlighed, magi og julebageri” og ikke som et dokumentarisk baggrundstæppe. Efter at have set halvdelen af julekalenderen er det i al fald min vurdering, at det ikke har været bagmændenes ambition at være 100 pct. historiske korrekte. De har primært haft fokus på dramaturgien. Jeg har selv valgt at springe op og falde ned på de faktuelle forhold – selv om det selvsagt gør ondt i ørerne på en royalhistoriker som mig at høre Hans Majestæt Kong Frederik 7. omtalt som "Hans Kongelige Højhed". Hjemme hos os er både børn og voksne imidlertid begejstrede for historien om Karen, Rumle og alle de andre karakterer fra Lindestrupgaard, og det er det vigtigste. Øverst ses skuespilleren Jesper Ole Feit Andersen i den tillempede rolle som Frederik 7. Herunder ses majestæten fotograferet i 1860.
Venligst
Jon Bloch Skipper

Kong Frederik 7. 
Kong Frederik 7.
Foto: Ritzau Scanpix

Har du et spørgsmål af royal karakter, du gerne vil have opklaret? Så kan du sende det ind til BILLED-BLADETs kongelige brevkasse, der er en fast del af Danmarks royale ugeblad.

Hver uge svarer historiker og royalekspert Jon Bloch Skipper på interessante spørgsmål om kongehuset, kongefamilier i ind- og udland samt mange andre spændende aspekter af den royale verden igennem historien.

Jon er forfatter til flere bøger om og med de kongelige, herunder "Tre søstre: samtaler mellem dronning Margrethe, prinsesse Benedikte og dronning Anne-Marie" (2008).

Send dit spørgsmål på mail til jon@billed-bladet.dk eller på post til BILLED-BLADET, postbox 602, 0877 København C. Mærk kuverten "Kongelig brevkasse".

Læs mere om: