Fredag, 3. marts 2023 — af Majken Munk

Kan mærke smerten: Erkan Özden sætter ord på voldsom oplevelse

Erkan Özden
Erkan Özden
Foto: Kaspar Wenstrup
I en lille uges tid har nyhedsværten Erkan Özden dækket jordskælvet i Tyrkiet, og det, han har set, har ramt ham.

Normalt plejer Erkan Özden at tone frem, når DR sender TV Avisen.

Men den 22. februar rejste han til Tyrkiet med fotograf Kim Dang Trong et par uger, efter landet blev ramt af jordskælv.

Nu sætter DR-værten ord på det, der mødte ham i landet.

Til DR beskriver han oplevelsen som voldsom. Normalt er han ikke meget for at tage for store ord i munden, men i det her tilfælde er det passende, mener han.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

I den lille uge han og fotografen dokumenterede derfra, virkede det meste uoverskueligt midt i den alvorlige katastrofe, der har kostet flere end 50.000 mennesker livet i Tyrkiet og Syrien.

Erkan Özden har også et særligt forhold til Tyrkiet, da hans forældre kommer derfra. Derfor betød det meget for ham at rapportere derfra.

- Jeg har dækket tsunamien i 2004 og jordskælv i Pakistan, men de mennesker, jeg mødte i Tyrkiet, ligner mine forældre, onkler, tanter – ja, det er mennesker, som ligner mig og taler det sprog, jeg er vokset op med. Det leben, jeg kender fra mine besøg i Tyrkiet, var erstattet af maskiner til nedrivning og oprydning, lastvogne med nødhjælp og folk ved suppekøkkener. Det var trist at se. Der er meget identitet i det for mig. Jeg kan mærke den smerte. Det gør større indtryk, når man kan sproget, fortæller Erkan Özden til DR.

Han mærker også, at hans baggrund har været en fordel form i dækningen af katastrofen, fordi han har haft en større indsigt i den kulturelle forståelse.

Erkan Özden er til daglig nyhedsvært, men han har en baggrund som udenrigskorrespondent i USA.

Seneste nyt

Udvalgt til dig

Fra forsiden