Kong Haralds store sorg: Sådan husker jeg min mors død

Kronprinsesse Märtha og kong Harald.

Kronprinsesse Märtha og kong Harald.

Foto: Ritzau/Scanpix
Norges kong Harald var kun 17 år, da han mistede sin mor, kronprinsesse Märtha, som man kan følge i DR-serien ”Atlantic Crossing”.

I DR-serien ”Atlantic Crossing” kan man opleve kong Harald som barn, da han boede i USA med sin mor, kronprinsesse Märtha, og sine to storesøstre.

De vendte tilbage til Norge, da krigen sluttede i 1945, men desværre fik de kun ni lykkelige år sammen. Kronprinsesse Märtha døde af leverkræft den 5. april 1954, kun 53 år gammel.

På det tidspunkt var Harald kun 17 år gammel, og han husker tydeligt den dag, han mistede sin mor.

Søger du abonnement på BILLED-BLADET?Klik her og læs hvordan

- Vi havde i lang tid vidst, at det kun gik en vej. Vi blev hjemme fra påsketuren det år, fordi hun var på hospitalet, men jeg er ikke helt sikker på, at hun overhovedet vidste, hvor nært forestående det var. Måske var det også meget godt, men jeg fik desværre ikke rigtig sagt farvel til hende, siger kong Harald i bogen ”Kongen fortæller”.

Et hus i sorg

Den unge prins følte sig meget alene i sorgen, efter han mistede sin elskede mor, som han havde et nært forhold til.

- Det var et hus i sorg, og jeg måtte stort set bearbejde det selv. Der var ikke nogen at snakke med om det, men en af min fars venner tog emnet op. Han forstod, hvordan jeg havde det. Ellers var der ikke så mange, der talte om det. Det gjorde man ikke dengang, siger kong Harald i bogen ”Kongen fortæller” og fortsætter:

- Jeg ved ikke, om jeg rigtig fik bearbejdet min mors død, men livet måtte gå videre, og vi måtte komme igennem savnet på en eller anden måde. Det var en svær tid, men værre for min far, kong Olav, tror jeg.

Tv-serien ”Atlantic Crossing” kan ses på DR1 hver søndag kl. 20.00.

Seneste nyt

Læs mere om:

Fra forsiden