21. okt. 2015
Af af Helle Skram de Fries

Lise Rønne stærkt berørt

Lise Rønne fortæller om besøget i Libanons flygtningelejre
Lise Rønne fortæller om besøget i Libanons flygtningelejre
Foto: Jesper Sunesen/BILLED-BLADET
Som ambassadør for Dansk Flygtningehjælp har Lise Rønne været i Libanon, hvor især de syriske flygtningebørn gjorde stærkt indtryk.

I fem dage har Lise Rønne som ambassadør for Dansk Flygtningehjælp været i Libanon, hvor hun har besøgt nogle af de flygtninge, der bor i landet.

I alt 1,2 millioner syriske flygtninge lever i Libanon.

- Der er ingen lejre, men Dansk Flygtningehjælp sørger for, at flygtningene får en form for tag over hovedet. De har intet - som i intet. De frygter vinteren, og for dem handler det om at overleve. Første dag besøgte vi en ung familie med fire børn - og jeg tudede, da vi kom tilbage fra det besøg, fortæller Lise Rønne til BILLED-BLADET - og fortsætter:

- Man kan jo ikke lade være med at sætte sig ind i det, når man selv har børn. Vi mødte også børn, der græd og græd, fordi deres forældre er syge eller døde, og det var ret hårdt.

Lise Rønne smiler og tilføjer:

- Det påvirker meget, men det var også godt at se, hvor meget den hjælp, Dansk Flygtningehjælp yder, rent faktisk hjælper. Jesper Christensen, der også er ambassadør for Dansk Flygtningenhjælp, sagde ganske rigtigt: "Hver en krone hjælper, vi skal bare sørge for nogle flere af dem". Og det er så sandt!

Hjemme i Danmark tog Lise Rønnes kæreste, Mikkel Lucas Overby, sig af parrets to børn, Nelson på 5 1/2 og Eva på 3.

- Jeg havde planer om at skype med børnene, men det blev ikke til noget. Men Mikkel var sød til at sende mails med informationer, om hvordan det gik derhjemme. Det var skønt at komme hjem til dem alle tre, og sådan en tur får jo selvfølgelig én til at tænke endnu mere over, hvor glad man er for sit liv. Det var jeg i forvejen, men det sætter lige tingene i et skarpere perspektiv.

Turen til Libanon gjorde stort indtryk på både Lise Rønne og Jesper Christensen.

- Men jeg tog også hjem med en tro på, at der er håb, og det håb skal man holde liv i. Dansk Flygtningehjælp har blandt andet et telt med et børnecenter, hvor børnene kommer to timer to gange om ugen og får lov til at være børn og leger og får hjælp til at tale om de ting, som nogle af dem har lukket helt af for. Og de har også nogle projekter for kvinder, der lærer forskellige færdigheder - og det giver både selvtillid og håb. Selv for dem, der er holdt op med at drømme og kun lever en time ad gangen.

Lise Rønne vil samle ind

Pengene hjælper, og 8. november har Dansk Flygtningehjælp landsindsamling.

- Jeg skal ud at samle ind sammen med min søn, Nelson - og jeg går efter at slå rekorden. Gennemsnittet er, at hver indsamler får samlet omrking 1.000 kroner ind - men jeg satser på at komme højere op. forsikrer Lise Rønne, der er tibage sit job som vært på DR's Aftenshowet.

Læs mere: Lise Rønne fik symptomer på stress

Læs mere om: