Maria Yde blev journalist ved et tilfælde

Maria Yde
Maria Yde
Foto: AOP
Maria Yde er vært på Aftenshowet, men det lå ikke i kortene, at hun skulle være journalist – nærmere tværtimod.

Det er Maria Yde og hendes kollegaer på Aftenshowet, der hver aften byder seerne velkommen i Aftenshowets studie på Islands Brygge i København. Men selv om hun kan se tilbage på en masse højdepunkter i sin journalistiske karriere, så lå det slet ikke i kortene, at hun skulle ende med at blive uddannet journalist.

Allerede i folkeskolen var hun optaget af samfundsforhold og politik, uden at hun rigtigt vidste, hvilken vej det skulle føre.

Senere begyndte hun på den samfundsvidenskabelige basisuddannelse på RUC. Og her studerede hun sammen med en pige, som en dag fortalte, at hun skulle til optagelsesprøve på den nye journalistuddannelse på Syddansk Universitet i Odense.

Det var en hård uddannelse

Maria Yde tog med til optagelsesprøven og de endte begge med at blive optaget.

– Som den første årgang af journaliststuderende ved Syddansk Universitet var vi prøvekaniner, og det mærkede vi også indimellem. Men det var en fed tid og en supergod uddannelse. Vi havde nogle lærere, som brændte for det, de underviste i, og virkelig prøvede at banke økonomi, politik og medievidenskab ind i knolden på os, fortæller Maria Yde.

Men lige så fed tiden var og lige så supergod uddannelsen var lige så hård var journalistuddannelsen også.

– Men det var også en hård uddannelse for sådan én som mig, der ikke er vokset op i en journalistfamilie. Jeg vidste dybest set ikke, hvad faget indebar.  Jeg havde slet ikke tænkt over, at det er en meget synlig branche. Det dér med, at man har sin byline på hvad som helst, og at man udstiller sig selv, hver gang man laver en historie, synes jeg er den hårde del af faget. Det tog mig lang tid at vænne mig til, siger hun.

Pinligt at høre sin egen stemme

Og særlig pinligt var det, når hun hørte sin egen stemme i et indslag eller hvis der havde sneget sig en fejl ind.

– I starten var jeg ved at grave mig ned, når jeg hørte mine egne speaks, og hvis der havde sneget sig en lille fejl ind. I dag er jeg nået derhen, hvor jeg kan sige, som de kloge, gamle sagde, allerede da jeg var journalistpraktikant, det er jo bare fjernsyn, siger hun og fortsætter.

– Efter ti år i branchen er jeg blevet lidt mere hårdfør og sidder ikke og er ved at dø, hver gang det ikke er helt perfekt. Jeg ved godt i dag, hvis jeg laver noget, der kunne have været bedre, og tænker da også øv på cyklen hjemad, men så er det også overstået, siger hun.

LÆS OGSÅ:
Maria Yde lever i hvad hun selv kalder et arrangeret ægteskab. Her forklarer hun, hvad det betyder

LÆS OGSÅ:
Kollegaen på Aftenshowet, Louise Wolff, fortæller hvordan hun er gået fra at være praktikant på DR til at være en af deres mest populære vært

Seneste nyt

Læs mere om:

Fra forsiden