Mandag, 6. oktober 2014 - af Helle Skram de Fries

Peter Mygind søsætter Børnenes U-landskalender

Foto: Martin Høien
130 morgenfriske elever fik en anderledes start på skoledagen, da som de første fik et eksemplar af Børnenes U-landskalender 2014.

Der var både besøg af handels- og udviklingsminister Morgen Jensen (S) og skuespiller og Plan-ambassadør Peter Mygind på Gasværksvejens Skole på Vesterbro i København mandag morgen den 6. oktober.

Her blev Børnenes U-landskalender 2014 nemlig præsenteret, og de 13 elever lyttede interesseret til de ord kalenderen, der i år har 52 års fødselsdag, fik med på vejen.

Pengene fra kalenderen skal, gennem Plan Danmark, være med til at skabe en god skole for mere end 20.000 børn på 36 skoler i Zambia.

Og det gjorde tydeligvis indtryk på de danske elever at høre om de forhold, eleverne har i Zambia.

- Jeg har to sønner på 16 og 22, der gerne vil rejse med deres far, og de har været med mig i Zambia, hvor vi har mødt nogle af børnene. Og så er jeg fadder for Emma, og mine drenge er fælles fadder for Emmas storebror, Bernard, fortalte Peter Mygind.

Besværligt at komme i skole

Seksårige Emma Banda, hendes familie og den landsby de bor i, kommer vi alle sammen til at lære at kende fra december. Netop gennem Børnenes U-landskalender.

Sammen med kalenderen udgives også undervisningsmateriale om Zambia samt årets kalenderbog ”Geparddrengen”, som minister Mogens Jensen og Peter Mygind i fællesskab læste op af.

Der blev også vist en lille film om Emma og hendes familie, og det var tankevækkende både for børn og voksne på Gasværksvejens skole at se og høre om de meget fattige forhold for skolelever i Zambia.

- Cirka halvdelen af eleverne går ud af skolen i 3. eller 4. klasse, fordi det er for besværligt at komme i skole, deres forældre synes ikke, børnene lærer noget og har brug for dem derhjemme til at arbejde, fortalte direktør for Plan Danmark, Gwen Wisti.

Og Peter Mygind kunne fortælle, hvordan mange børn skal op klokken 4 om morgenen for at nå at gå tre kilometer til skole. Og hvordan der ikke er bøger eller bare et kladdehæfte, men kun den store skoletavle at kigge på. Og skoletoiletterne er et hul i jorden – helt bogstaveligt.

Maden i skolens ”kantine” er hver dag den samme - hvid majsgrød, som ofte også er det, børnene får derhjemme morgen, middag og aften.

Så der er mange gode grunde til at købe Børnenes U-landskalender, som DR og Danida sendte på gaden første gang i 1962.

Gensyn med Jullerup Færgeby

I år har kalenderen hele 48 låger, da der både er en kalender til de store børn og en til de små.

Til de største er kalenderen baseret på DR 1’s nye julekalender ”Tidsrejsen”, mens kalenderen til de mindste tager afsæt i ”Jullerup Færgeby”, der bliver vist igen på Ramasjang.

Og netop ”Jullerup Færgeby” husker minister Mogens Jensen så godt, at han begyndte at synge: ”Fire strømper uden fod, en tomat så rød som blod, og en gammel gulerod, kan du FÅ for en krone!”.

Efter præsentationen af U-landskalenderen, der de næste tre år skal hjælpe 5000 børn på 36 skoler i Zambia, fortalte Mogens Jensen til BILLED-BLADET:

- Jeg er ikke selv Plan-fadder, men jeg støtter jævnligt diverse indsamlinger. Gennem vores ulandsbistand er vi jo alle sammen med til at hjælpe, men et projekt som U-landskalenderen og Plan Danmarks arbejde er helt klart med til at gøre en stor forskel.

Børnenes U-landskalender kan fra i dag købes i flere butikker, banker, på biblioteker og i Plan Shoppen.

Jullerup Færgeby er i år DR Ramasjangs julekalender for de mindste.
Jullerup Færgeby er i år DR Ramasjangs julekalender for de mindste.
Foto: DR

 

 

Seneste nyt

Relaterede artikler

Udvalgt til dig

Fra forsiden