Torsdag, 29. oktober 2020 — af Ken Richter

SE BILLEDERNE: Sådan bor de på slottet fra Den store bagedyst

Det er kammerherre og hofjægermester Kim Berner, der sammen med sin kone Berit, bor på Clausholm Slot.

Clausholm Slot skimtes altid i baggrunden, når de glade amatørbagere har travlt i teltet, der er rejst i den smukke park omkring det historiske slot, der ligger 12 km sydøst for Randers..

Det er nu syvende sæson, at DR har optaget "Den store bagedyst" med det imponerende bygningsværk som kulisse.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Det er Kim og Berit Berner, der ejer og bor på slottet, som i grundareal er 1.800 kvadratmeter og består af mere end 100 rum.

Parret har indrettet sig moderne i slottets vestlige fløj.

Et vidunderligt hus

- Vi er taknemlige for at bo her. Det er et vidunderligt hus, og det er som et helt almindeligt hus. Her er bare højere til loftet, og vi bruger faktisk ikke flere rum, end der er i et parcelhus, forklarede Kim Berner, da BILLED-BLADET fik lov at kigge indenfor.

Allerede som 23-årig overtog Kim Berner driften af slottet efter sin far, og ni år senere hele herligheden.

Kim og Berit kender hinanden fra ungdommen, hvor de gik på den samme skole i Randers, og de har begge været gift før.

Få BILLED-BLADET hjem til dig
Se alle vores tilbud her!
Få BILLED-BLADET hjem til dig Se alle vores tilbud her!

For 11 år siden sagde de så ja til hinanden i New York, og Berit har siden fået lov at sætte sit smagfulde præg på indretningen.

Historierne skal bevares

I mange år var Clausholm kun beboet om sommeren. Manglen på elektricitet, vand og centralvarme gjorde det umuligt at bo på slottet hele året. Fra 1964-65 fik kammerherre Henrik Alexander Berner og kammerherreinde Ruth Berner moderniseret forholdene, og så kom der igen liv på Clausholm. Slottet har været under konstant restaurering siden, og arbejdet videreføres i dag af Kim Berner og hans hustru.

Clausholm er enestående, fordi det i modsætning til mange andre slotte har stået stort set urørt siden 1730erne. Gennem hele restaureringsarbejdet er der blevet lagt vægt på at bevare de historier, slottet rummer. For eksempel bliver et gammelt gulv ikke bare skiftet ud med et nyt. I stedet reparerer man det gamle gulv, så man stadig kan se, hvordan gulvet så ud i 1700-tallet. På den måde kan man også se, hvor de gamle trapper har været og dermed fornemme de forandringer, slottet har været igennem.

Pris fra prins Henrik

Påskønnelsen af familiens store indsats kom til udtryk i sommeren 1994, hvor Hans Kongelige Højhed prins Henrik under overværelse af Hendes Majestæt Dronningen, overrakte Europa-Nostra Prisen, som kun gives i ganske særlige tilfælde for smukt udført restaurering.

Seneste nyt

Relaterede artikler

Udvalgt til dig

Fra forsiden