13. apr. 2017
Af Ulrik Ulriksen

Slidt Søren Ryge overvejede at sige stop

Søren Ryge Petersen
Søren Ryge Petersen.
Foto: Toke Hage
Han bliver bare ved og ved, og seerne elsker hans TV-programmer. Søren Ryge overvejede dog på et tidspunkt at sige stop midt i haveprogrammernes massive succes.

Søren Ryge Petersen, 71, har efterhånden været ansat i DR siden 1977. I løbet af de 40 år har han skabt flere end 500 have-, rejse- og portrætprogrammer.

Snart er Søren Ryge klar til at tage hul på en helt ny sæson på DR.

- Den 18. maj starter den 25. sæson af "Søren Ryge direkte". Jeg glæder mig, siger han til dr.dk.

Helt uventet karriere

Da Søren Ryge Petersen indledte sin karriere i Danmarks Radio tilbage i 1977, havde han ingen anelse om, at han skulle blive i branchen mange år.

- Det havde jeg overhovedet ikke troet. Jeg ville faktisk have været højskolelærer, fortæller Søren Ryge til dr.dk. Sådan gik det som bekendt langtfra, selv om Sørens programmer ifølge mange hører ind under genren 'højskole-TV'.

Portrætprogrammer og havehygge

Et af højdepunkterne i Søren Ryge Petersens virke for DR var, da han efter at have lavet havefjernsyn i 10 år, spurgte sin redaktør, om han måtte lave et program om sine naboer Anders og Julius.

Portrætprogrammet blev en enorm succes, og i 1992 kom et nyt højdepunkt, da Søren fik seertallene til at ryge i vejret med noget helt og aldeles banebydende - haveprogrammer sendt direkte.

Søren Ryge ville stoppe

Men efter fem år og 30 direkte transmitterede haveprogrammer var Søren Ryge Petersen blevet en smule slidt og manglede inspiration.

Søren Ryge sagde til sin redaktør, at det var tid til at stoppe, mens legen var god. Han kunne simpelthen ikke finde på mere. Idé-banken var helt tømt for kreativ valuta.

Heldigvis mente DR-redaktøren Leif Hjortshøj, at Søren Ryge Petersen bare skulle tage en dyb indånding og så køre videre med sit unikke talent for at formidle på TV til det brede publikum.

- Du er først lige begyndt, sagde redaktøren ifølge dr.dk til Søren Ryge, der efter den effektive saltvandsindsprøjtning altså nu mange, mange år senere stadig er et hit med havefjernsyn.

Læs mere om: