Søren Ryge modtager samme pris som dronningen

Søren Ryge Petersen får Modersmål-Prisen 2013.

Søren Ryge Petersen får Modersmål-Prisen 2013.

Foto: AOP

I 20 år har den kendte TV-mand Søren Ryge sendt direkte fra sin egen have. Nu bliver han hædret for sproget, akkurat som dronning Margrethe blev for 24 år siden.

Mandag, 10. juni 2013 - af Jan Bergman

Søren Ryge Petersen har fortsat godt tag i seerne, og sproget, han bruger i sine udsendelser, bliver værdsat af mange. I hvert fald af Modersmål-Selskabet der overrækker Modersmål-Prisen 2013 til Søren Ryge.

Overrækkelsen finder sted ved et debatmøde om sproget i DR Byen den 4. september i år.

- Søren Ryge er en historiefortæller i særklasse, der i en menneskealder har fastholdt os foran skærmen… Søren Ryge taler ikke op til folk eller ned til folk. Han taler i øjenhøjde, hedder det blandt andet i motiveringen fra Modersmål-Selskabet.

Har aldrig travlt med sproget

Her hedder det også, at Søren Ryge aldrig har travlt i sine sproghandlinger.

- Roligt, rytmisk, artikuleret, velformuleret og præcist fortæller Søren Ryge os om stort og småt i hverdagen. Hans sproglige bevidsthed er fremtrædende. Ofte smager Søren Ryge på ordene, og vi kan se, at han kan lide dem. At ordene har en betydning, og at de ikke er tilfældigt valgte, hedder det ligeledes i begrundelsen for, at han får prisen.

Selv siger Søren Ryge, at han er meget glad for prisen.

- Sproget er for mig det afgørende element i næsten al kommunikation, også når man laver TV. Jeg er ikke i tvivl om, at den væsentligste grund til, at mine programmer stadig ses af så mange, er sproget. At jeg eller mine medvirkende taler på en måde, som seerne husker lige så godt som - eller måske bedre end – billederne, siger han.

Søren Ryge har lavet programmer for DR siden 1977.

Dronning Margrethe modtog ligeledes prisen den 18. april 1989 på Fredensborg. I begrundelsen hed det, at prisen tildeles for majestætens store arbejde med og opmærksomhed over for det danske sprog, blandt andet i udarbejdelsen af dronningens utallige taler.  

Fakta om Modersmål-Selskabet

Modersmål-Selskabet arbejder for bevarelse og udviklingen af det danske sprog, og sprogprisen har man uddelt siden 1980. Blandt de tidligere modtagere er for eksempel TV-værten Poul Thomsen, TV-Avisen-vært Birgit Meister, Dronning Margrethe, skuespilleren Susse Wold, sangeren Steffen Brandt, DR Pigekoret og mange, mange flere.