24. nov. 2011
Af af Dorte Quist

Sofia Helin fra Broen: Alt er kaos, når jeg ikke er hjemme

Sofia Helin og Kim Bodnia
Sofia Helin og Kim Bodnia
Foto: Hanne Juul/BILLED-BLADET
Skuespilleren Sofia Helin har mand og to børn i Stockholm – og hun føler, at alt er kaos i familien, når hun ikke er hjemme.

Da optagelserne til "Broen" gik i gang sidste efterår, var seriens ene hovedrolleindehaver, Sofia Helin, netop blevet færdig med fire måneders optagelser til en anden svensk TV-serie.

- Vi filmede i Malmø, København og i Troldhättan nord for Göteborg. Så alt i alt var jeg væk hjemmefra i otte måneder. Det er meget svært med to små børn. Det er svært at kombinere familieliv og skuespillerkarriere, synes jeg. Derfor har jeg holdt pause, siden vi blev færdige i foråret for at "reparere" på familielivet. Det er, som om alt er kaos, når jeg ikke er hjemme, og nu skal det derfor bygges op igen, siger Helin, der bor i det kendte Gamle Stan i Stockholm med sin mand, skuespilleren Ganiel Götschenhjelm, og deres to børn, Ossian, otte år, og Nike på to år.

Kim Bodnias københavner-dialekt

Gennem mange år har hun været en af Sveriges dygtigste og mest anerkendte skuespillere. I Danmark lærte vi hende at kende i 2007, da hun spillede den kvindelige hovedrolle i Jan Guillous store ridder-saga, "Arn".

Under optagelserne til "Broen" sidste efterår var kommunikationen mellem Kim Bodnia og Sofia Helin ikke i top de første par uger, simpelthen fordi Sofia havde svært ved at forstå Kims københavnske dialekt.

- Kim taler jo hurtigt og meget københavnsk. Så jeg stod bare og sagde: "ja" og "mmmmm", når han talte. Men pludselig efter et stykke tid opdagede jeg, at jeg ikke tænkte over, hvad Kim sagde. At jeg bare forstod det. Og derefter var sproget ikke noget problem længere, fortæller 39-årige Sofia, der spiller seriens svenske kriminalbetjent, Saga Norén.

"Folk fandt mig uinteressant"

- Saga Norén er en spændende rolle, fordi hun er så anderledes. Da jeg læste manuskriptet, sad jeg og blev rigtig irriteret på hende. Jeg kunne faktisk slet ikke lide hende. Hun er jo nærmest en mekanisk robot. Men jeg forstod meget hurtigt, at min store irritation netop var en god grund til at sige ja til rollen.

For at lære figuren Saga Norén bedre at kende begyndte Sofia Helin at læse bøger om folks sociale problemer, bl.a. om Aspergers Syndrom, og Sofia prøvede flere gange at reagere, som Saga gør ude blandt almindelige mennesker - for at se deres reaktion.

- Jeg gik ud blandt folk og prøvede at være, som Saga er. Det her med ikke at give noget tilbage. Bare at sige ja - og ikke mere. Og lynhurtigt kunne jeg se, at de tabte interessen for mig. Man kan se det i folks blik, at interessen ligesom forsvinder, når de ikke får "noget tilbage" i samtalen.

Sofia Helin er en læsehest

- Det er sådan, Sagas hverdag er, forestiller jeg mig. Hun er ekstremt vidende, dygtig, engageret og ensom. Derfor er det så unikt, da danske Martin Rohde kommer ind i hendes liv. Han er interesseret i hende. Han vil vide, hvad hun tænker og forsøger at forstå hende. Det er nyt for Saga.

Sofia Helin læste også flere bøger, som hun mener, ville have interesseret Saga Norén, i sin forberedelse til rollen.

- Jeg er selv et meget læsende menneske. Så jeg har altid som forberedelse til mine roller prøvet at læse de bøger, som jeg mener, at mine karakterer ville læse. I det her tilfælde var der bøger om kriminelle og psykopater samt bøger udgivet af politifolk, forklarer den svenske skuespiller.

Læs mere om: