3. aug. 2013
Af af Bodil Hjerrild, tjekTV.dk, Aller Media

Thomas Herman: Her er den bedste TV-kok

Thomas Herman
Thomas Herman
Foto: Birger Storm
TV-kokken Thomas Herman afslører bl.a., hvilken kollega han ser mest op til, og hvad hans egne yndlingsretter er.

Hvilket madprogram foretrækker du?

Det er nemt, ’River Cottage’. Hugh Fearnley-Whittingstall er ret fantastisk, og jeg kan godt lide filosofien bag programmerne (at spise bæredygtigt – red.), og at de medvirkende er så nærværende.

Hvilken TV-kok er den bedste?

Her synes jeg, Jamie Oliver har gjort det godt. Især da han var helt ung. Den mand er skabt til at lave TV-programmer. Han kan formidle stoffet, og så er han også meget tilstede i sine udsendelser og brænder for faget.

Hvad er din yndlingsret?

Det har meget med mit humør at gøre. En dag kan jeg godt tænke mig en sprød and. En anden dag Ceasar Salad. Eller tarteletter med høns i asparges. Det skal ikke være raffineret med for meget mystik, men bare smage godt. Som f.eks. saltbagt selleri – uhm.

Er der et TV-program, du kunne tænke dig at medvirke i?

Den er svær. Der er mange programmer at vælge imellem. Men jeg kunne godt have tænkt mig at være med i et program med Keith Floyd (nu afdød engelsk TV-kok på BBC – red.). Han lavede sjov mad og var beruset 99,9% af tiden. Men han var meget nærværende, og det kunne være sjovt at være gæst i hans program.

Hvorfor tror du, at madprogrammer er så populære?

Jeg tror, at interessen for mad er som med kunst. Det er blevet et statussymbol at lave god mad. Og så kommer alle sanser i spil – hvor du lugter maden, smager den, ser den, føler den og kan høre den, som når du knækker en gulerod. Men hvor kunsten appellerer til et mindre publikum, er madlavning forståeligt for 90% af befolkningen. Mad er kommet for at blive. Kokkene har også fået rockstjernestatus. Noget som næsten begyndte med Henrik Boserup.

Hvad er den største udfordring ved at lave mad på TV?

Der er, at der bliver stoppet op så mange gange, som når kameramanden siger stop for at finde en ny kameravinkel. Så er der også ting, som skal forklares igen. Så der er mange brud, som er en udfordring.

Hvad savner du på TV?

Et godt gammelsdag informativt madprogram. Et madprogram for nørder, hvor tingene bliver lavet udførligt og forklaret. F.eks. som Claus Meyer har gjort det. Han var god til at gå i dybden med det, han foretog sig.

Hvad er din bedste oplevelse på TV?

Jeg synes, jeg har haft mange gode oplevelser. Én af dem jeg husker godt, er finalen i den første ’Masterchef’, hvor deltagernes niveau var højt, og der var en fantastisk energi under optagelserne. Ø-programmerne (’Puk og Herman går i land’ – red.) er en helt anden oplevelse. Øen Hven var som at komme til Italien. Jeg fik en øjenåbner på øen, hvor folk lever som for årtier siden.

Læs mere om: