16. nov. 2014
Af af Dorte Quist

Tom Buk-Swienty: Manden bag 1864-feberen

Til premieren på "1864" havde Tom Buk-Swienty sin datter Sasha med. Hun havde en statistrolle i serien ved høstfesten.
Til premieren på "1864" havde Tom Buk-Swienty sin datter Sasha med. Hun havde en statistrolle i serien ved høstfesten.
Foto: Lars H. Laursen
Forfatteren Tom Buk-Swienty ramte en guldåre, da han i 2008 udgav den dokumentariske bog ”Slagtebænk Dybbøl 18.april 1864”.

Læselysten hos danskerne var enorm, og Tom Buk-Swienty gik snart om bord i forsættelsen ”Dommedag Als 29.juni 1864”, der blev lige så stor en succes.

Instruktøren Ole Bornedal har skrevet sin dramaserie til DR inspireret af Tom Buk-Swientys ”Slagtebænk Dybbøl”. Den ene af personerne i ”Slagtebænk Dybbøl” har også en stor rolle i Bornedals serie, og det er kaptajn Wilhelm Dinesen. Hans livsberetning fascinerede forfatteren Tom Buk-Swienty så meget, at han nu har udgivet to store bind om hans liv – den seneste ”Kaptajn Dinesen – til døden os skiller” udkom i sidste måned.

Karen Blixens far

Wilhelm Dinesen, der senere blev far til Danmarks måske mest berømte forfatter Karen Blixen, deltog senere i den fransk-tyske krig i 1871 og oplevede nederlaget i Paris under Pariserkommunen. Han boede desuden flere år i vildmarken sammen med indianerne i Wisconsins skove i USA. Forfatteren Tom Buk-Swienty flyttede faktisk til USA i et års tid, da han skulle researche og skrive om den periode i Wilhelm Dinesens liv.

Tom Buk-Swienty har i disse måneder travlt med at holde foredrag om Wilhelm Dinesens liv, og nogle af foredragene sker i samarbejde med skuespilleren Johannes Larsen, der spiller Wilhelm Dinesen i serien ”1864”.

Læs mere om: