Torsdag, 21. maj 2020 - af Niels Burgos

Verdens sejeste pige fylder 75: Tillykke Pippi Langstrømpe

Pippi
Så kan der blive fest i Villa Villekulla - den 21. maj fylder den rødhårede bomstærke Pippi 75 år.
Hendes fulde navn er Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusemynta Efraimsdotter Långstrump. Næsten kongeligt - men der nu ikke meget kongeligt over pigen, som vi alle kender under det lidt nemmere navn Pippi Langstrømpe. Og i dag, den 21. maj, fylder den populære pige 75 år. Det var faktisk forfatteren Astrid Lindgrens datter, der fandt på det sjove navn - og bad hendes mor fortælle historier om Pippi. På sin 10-års fødselsdag den 21. maj i 1945 fik datteren de nedskrevne historier som gave - og samme dag udkom bogen om verdens måske sejeste pige.  
For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.
      I dag kendes den lille rødhårede svenske pige med superkræfter og ben i næsen over hele verden. Men da den første bog udkom, skabte den er vist røre. Det var dengang slet ikke velset, at en lille pige kunne opføre sig som Pippi. Sætte spørgsmål ved voksen-verdenens autoriteter  som skolen, politiet og socialforvaltningen. Og det gør Pippi jo, når hun stikker af fra Pruselusken der forsøger at få hende på børnehjem, og når hun gang på gang narrer betjentene Kling og Klang.  Men selv efter 75 år er der stadig krudt i den gæve pige - og millioner af børn nyder stadigvæk Astrid Lindgrens forrygende fortællinger. Masser af film, musicals og tv-serier er det blevet til. Og i dag kan man endda opleve universet med Pippi, Villa Villekulla, aben Hr. Nilsson og hele Vimmerby i forlystelsesparken "Astrid Lindgrens Verden" i Småland i Sverige.  

I 1969 viste DR første gang den nu legendariske tv-serie om Pippi med Inger Nilsson i hovedrollen.   Kæmpe tillykke til Pippi - og tak til uforlignelige Astrid Lindgren for de mange skønne fortællinger.  
 

 

 

Seneste nyt

Relaterede artikler

Udvalgt til dig

Fra forsiden