31. maj. 2013
Af af Anne Romanelli, tjekTV.dk, Aller Media

Poul Nyrup taler ud om datters selvmord

Poul Nyrup
Poul Nyrup
Foto: AOP
Den tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen medvirker i DR2-temaet "Sindssyg", hvor kendte og ukendte fortæller om psykiske lidelser.

Sindssygdom har til alle tider været omgivet af frygt, skam og fordomme. Selv om hver anden dansk familie kommer i kontakt med det psykiatriske behandlingssystem, har vi stadig rigtig svært ved at tale åbent om psykiske lidelser.

Det forsøger DR2 at gøre noget ved, når kanalen lørdag aften sætter fokus på psykiatriske lidelser i DR2-temaet 'Sindssyg'. Her fortæller kendte såvel som ukendte mennesker åbent om kampene med indre dæmoner, mystiske stemmer og hallucinationer.

De syge

I programmet medvirker bl.a. cirkusdronningen Diana Benneweis, TV-manden Henrik Dahl, politikeren Anne Marie Geisler og psykiateren Torben Lindhardt.

De lider af forskellige sygdomme, og nogle har levet lange perioder af deres liv med frygt, selvmordstanker og skam. Hver især fortæller de historien om et liv med psykisk lidelse, erkendelsen, sygdommen, familiens reaktion, og hvordan det er lykkedes dem at komme tilbage til livet efter svær sindssygdom.

De pårørende

I programmet medvirker også tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen, der hudløst ærligt fortæller, hvor svært det var for ham at erkende, at hans datter var psykisk syg. Han fortæller også om reaktionerne og tankerne efter datterens tragiske selvmord.

I Danmark lider 500.000 af psykisk sygdom, og derudover skønnes det, at 300.000 lever med psykiske problemer uden at modtage behandling. Er vores behandlingssystem godt nok til at møde denne udfordring? Hvem opdager faresignalerne, når en af os bliver syg? Og hvad skal der til for den enkelte for at komme videre i livet?

DR2-temaet 'Sindssyg' sendes lørdag den 1. juni kl. 20.00 på DR2

Læs mere om: