Søndag, 12. januar 2014 - af Malan Joensen

Eva Jørgensen: Vi talte ikke om dødshjælp

Eva Jørgensen.
Eva Jørgensen.
Foto: Birger Storm.
TV-værten Eva Jørgensens mand var ramt af den samme sygdom, ALS, som Jane Hoffmann, der i torsdags tog livet af sig på en klinik i Schweiz.

I de seneste uger har man i flere medier kunnet læse historien om den 53-årige Jane Hoffmann, der led af nervesygdommen ALS, og som i torsdags valgte at tage livet af sig på en klinik i Schweiz, hvor såkaldt aktiv dødshjælp er tilladt.

ALS er en uhelbredelig sygdom, der angriber nerveceller og medfører, at kroppens funktioner gradvist bliver lammet. Jane Hoffmanns historie har igen fået debatten om aktiv dødshjælp til at blusse op i Danmark.

TV-vært Eva Jørgensens mand, Steffen V. Knudsen, som døde i 2006, led også af ALS.

Nu fortæller Eva Jørgensen til BT, at parret ikke talte om dødshjælp.

- Det var slet ikke i vores hoveder, fordi Steffen levede rigtig meget i nuet og levede for at være sammen med sine to små drenge, sin kone og sine venner. For os handlede det om, at vi skulle have pint så meget som muligt ud af hvert øjeblik, siger Eva Jørgensen til avisen.

Har respekt for Janes beslutning

- Jeg har stor respekt for Jane Hoffmanns beslutning. Men jeg synes ikke, at aktiv dødshjælp eller assisteret selvmord skal være lovligt i Danmark, fordi der er mennesker, hvor beslutningen om selvmord kan have karakter af nødråb, fordi de måske også er ensomme oveni sygdommen. Derudover er der jo en kattelem, der betyder, at man godt kan få hjælp herhjemme, siger Eva Jørgensen.

Hun henviser til, at man herhjemme kan sige nej til livsforlængende behandling og ja til smertestillende, der kan forkorte livet.  

Eva Jørgensen kan dog godt forstå, at nogle ALS-patienter tænker på selvmord.

- Det var nådigt, at Steffen slap for det sidste meget brutale stykke, hvor man ligger fuldstændig lammet. Det var nådigt for ham og også for hans små drenge, og det medførte også en sær form for lettelse midt i sorgen, siger Eva Jørgensen til BT.

Eva Jørgensen har blandt andet skrevet bøgerne ”Vi ses i morgen” og ”Sorrig og glæde – fra en enkes dagbog” om livet med den ALS-ramte ægtemand Steffen Knudsen og tilværelsen efter hans død. Eva Jørgensen har også skrevet "Kære pårørende" om at være pårørende til en syg.

Seneste nyt

Udvalgt til dig

Fra forsiden