3. maj. 2022
Af Luise Marie Bekker

Jim Lyngvild: Derfor er jeg asatroende

https://imgix.billedbladet.dk/media/article/voelver_udstilling_jim_lyngvild_005_01dec21_stor_beskaaret.jpg
Foto: Søren Lamberth
Jim Lyngvild fortæller om sin specielle tro.

TV 2 Fri-programmet "Vild, vildere, Lyngvild" handler om Jim Lyngvild og særligt hans samarbejde med Museum Sydøstdanmark om at bygge et museum for nordisk mytologi ved vikingeborgen Borgring i Køge.

I første afsnit ser vi ham i en trommerejse i sin gudehov, en form for kirke til sin tro, som Jim har bygget ved Ravnsborg.

Til BILLED-BLADET fortæller han, hvorfor han er asatroende:

- Jeg havde brug for noget at henlægge min ydmyghed til. Jeg har meget succes i mit liv, og jeg har brug for at sige tak for de succeser. Nogle bruger Gud, nogle Allah. Jeg er ligeglad, bare man har ydmyghed og husker, at noget er større end en selv. Måske har man ret til noget, men derfor kan man jo godt sige tak.

Jim Lyngvild: Det er ikke hokuspokus

Jim fortæller videre om sin tro:

- Jeg tror ikke, Thor render rundt i en bukkevogn oppe på himlen. Men jeg ved, der er følelser inde i mig, der er svære at sætte ord på. Når jeg kigger ind i Mortens øjne, føler jeg en kæmpe kærlighed, og ikke alle har sådan en kærlighed. Så siger jeg tak til en gudinde, der hedder Freja. Det er ikke hokuspokus eller en fysisk tilgang til det. Det er mere åndeligt – nogle følelser i mig, som vi alle har.

Jim Lyngvild: ydmyghed er et vigtigt element

For at sige tak kan Jim finde på at ofre ting og sager til sine guder.

- Man kan ofre dyre ting: Guldringe eller sølvbægre. Min mor spurgte mig, hvorfor jeg gør det – jeg får jo ikke noget ud af at smide en guldring ned i en sø. Men så må jeg sige, at jeg har Morten og hundene og en enorm kærlighed, så jeg synes faktisk, jeg får rimelig meget ud af det.

- Der er en ydmyghed i at sige tak for de ting, man får. Det glemmer nogle. Når man siger Jim Lyngvild, tænker folk nok ikke som det første, at “han er et ydmygt menneske”, men det er jeg. Det er et vigtigt element i mit liv, siger han.

At det lige blev asatroen, Jim fandt, hænger sammen med, at han bor i Danmark.

- Asatroen passer til mig på grund af det land, jeg lever i. Der er guder for korn på marken og de ting, vi har noget at gøre med her i Norden. Det var den religion, der tegnede mig.

"Vild, vildere, Lyngvild" vises på TV 2 Fri tirsdage klokken 20.30, men kan ses på forhånd på TV 2 Play.

Læs mere om: