SE BILLEDERNE: Derfor elskede vi Helle Virkner

foto: AOP
Helle Virkner blomstrer som flyttemand Olsens forstående kone i ”Husets på Christianshavn, som kan ses på DR K. Privat bar hun samme robuste snusfornuft og havde samme milde væsen, også selvom hendes liv var fuldt af modgang. Den legendariske teateranmelder Jens Kistrup karakteriserede Virknes liv som et ”Lykkeligt ulykkeligt liv”. Helle Virkner sagde selv: ”Jeg har ikke talent for ulykke”.
Danmarks højt elskede skuespillerinde og tidligere statsministerfrue bar livets modgang med stor værdighed.
Når Helle Virkner virker så overbevisende i glansrollen som Elisabeth Friis i ”Matador”, er det fordi, der lå en god del af frøken Friis gemt i Virkner selv, fortalte hendes datter Søsser Krag for mange år siden. 
Helle Virkner blev født som Helle Genie Lotinga  15. september 1925.Da hun var fem år, måtte hun og moderen forlade overklasselivet i den jødiske godsejer Moritz Lotingas ejendom i Gammel Rye.
Forældrene blev skilt,, og faderen forsvandt ud af Helles liv.
I 1944 blev hun optaget på Det Kongelige Teaters elevskole og indledte en stor karriere.

 

Helle Virkner blev folkekær

Heller ikke det gik dog smertefrit. John Price, der var en af hendes lærere, sagde således til hende i begyndelsen: ”Du skal igennem en ordentlig kødhakkemaskine, så kommer der måske en lille frikadelle ud”.
Helle Virkner blev dog en af landets folkekære skuespillere med i filmsucceser som ”Kispus” og ”Poeten og lillemor”, begge sammen med Henning Moritzen.
Da hun i 1959 ved et middagsselskab mødte den daværende udenrigsminister Jens Otto Krag, forelskede de sig og giftede sig blot tre måneder senere på rådhuset i den sydfranske by Roquebrune-Cap-Martin. 
Ægteskabet var bare ikke idel lykke. 
Jens Otto Krag var notorisk utro, og to sygdomsramte børn gjorde det ikke nemmere.  
Jens Christian er autist, og Søsser, der de seneste mange år led af svær sklerose, døde i 2014. 
 
 

Helle Virkner bevarede sit lyse sind

Men ind til sin død bevarede Helle Virkner sit lattermilde lyssind. 
Jens Otto Krag, der var en omsorgsfuld far for børnene, Jens Christian og Astrid Helene, kaldet Søsser, blev Helle Virkner skilt fra i 1973 
På det tidspunkt havde ”statsministerfruen” dog skabt opmærksomhed verden rundt, da hun i 1972 optrådte som Nyhavnsluder i Cirkusrevyen. 
Fra 1982 til 1993 var Helle Virkner direktør på ABC Teatret, og næsten 60 års indsats på det store lærred, blev i 2007 belønnet med en æres-Bodil. 
Helle Virkner døde 10 juni 2009.
 
 
Herunder har vi samlet et galleri med glimt fra Helle Virkners fantastiske liv og karriere
 
 

Seneste nyt

Læs mere om:

Udvalgt til dig

Fra forsiden