Skuespiller med sjovt job – mød Klovns svigermor

Elsebeth Steentoft

Elsebeth Steentoft

Foto: Jacob Ljørring

Elsebeth Steentoft må lægge øre og øje til lidt af hvert i rollen som Frank Hvams svigermor.

Tirsdag, 1. februar 2011 - af John Lautrup

Splat! Aldrig nogensinde i dansk filmhistorie har en svigermor måttet lægge ansigt til en ydmygende klatvask som den, der ufrivilligt rammer Elsebeth Steentoft i "Klovn - The Movie".

Et rungende, målløst grinegisp går i øjeblikket gennem de danske biografsale, når hun bliver vækket af Frank Hvam i én af filmens absolut mest pinagtige scener. Hvilket ikke siger så lidt.

Mere skal ikke røbes her, men langt over en halv million danskere har set filmen - og de ved, at scenen sidder lige i øjet. Elsebeth Steentoft har spillet Franks mildt bebrejdende svigermor, Pykker, i alle seks sæsoner af TV-serien og nu også i den storhittende film. Hun har elsket hvert et minut og er vild med "Klovn"-universet.

- Jeg synes som de fleste andre, at det er morsomt med alle de pinligheder. Vi gyser og liver op og får måske ligefrem mod på bare at kaste os ud i livet, siger den 67-årige skuespiller, som har levet et forholdsvist ubemærket liv i dansk film og teater.

Pylremor til enebarn

Ikke desto mindre har hun fået en Oscar. Ham kom sønnen og svigerdatteren hjem med fra Sydafrika for nylig. Der hænger mange billeder af det lille smilende adoptivbarnebarn på 11 måneder i lejligheden midt i København, som hun deler med sin mand, arkitekt Kurt Jacobsen. De har været gift i 45 år. På nogle af billederne ser man svigerdatteren, og det rejser jo spørgsmålet, hvilken slags svigermor Elsebeth Steentoft er i det virkelige liv.

- Jeg håber, at hun er tilfreds med mig. Det tror jeg også, hun er, ler hun.

- Min søn er enebarn, og det har da sikkert været svært for hans kærester at komme ind i varmen hos mig. Jeg må indrømme, at jeg altid har haft det der i mig: Hvem er god nok til ham? Jeg har altid været lidt tilbageholdende i starten og har som en god jyde lige skullet se dem an. Men jeg er meget glad for min svigerdatter, og endnu vigtigere: Min søn er meget, meget glad for hende.