20. apr. 2014
Af af Britta Bjerre, redigeret af Trine Fisker, SØNDAG, Aller Media

Sofie Stougaard blev erklæret uegnet: Karen-Lise Mynster hjalp mig

Sofie Stougaard.
Sofie Stougaard.
Foto: Hanne Juul
Skuespiller Sofie Stougaard blev erklæret decideret uegnet til gymnasiet. I stedet fik hun hjælp fra skuespiller Karen-Lise Mynster og endte med at komme ind på Statens Teaterskole i første forsøg.

Skuespilleren Sofie Stougaard, som mange danskere kender fra TV-serierne ”Klovn”, ”Nikolaj og Julie” og ”Langt fra Las Vegas”, er født og opvokset på Bornholm. Og selv om hun allerede fra lille pige vidste, at hun gerne vil være skuespiller, så var det egentlig hendes plan, at hun først ville have en studentereksamen.

Men sådan gik det ikke.

– Jeg blev erklæret ’decideret uegnet til gymnasiet’. Det skrev lærerne. Men jeg var også en rod, altså. Jeg lavede ballade i timerne og hørte aldrig efter. Skolen interesserede mig ikke et hak. Men de havde nogle gode fester på gymnasiet, og de havde et fantastisk sangkor, som jeg allerede havde fået mig listet ind på, da jeg gik i 8. klasse. Så selvfølgelig skulle jeg da på gymnasiet. Men nej: ’Decideret uegnet’, siger hun til SØNDAG.

HF var simpelthen så kedeligt

I stedet for at gå efter studenterhuen, så blev drømmen skiftet ud med en Hf-eksamen.

– Jeg tænkte så, at jeg hellere måtte tage HF, og dér gik jeg et år. Men det var simpelthen så kedeligt, at jeg tænkte: ’Nu er det vist på tide, at jeg søger ind på Teaterskolen’. Og det var så det, jeg begyndte at gå efter, siger hun.

Det er som bekendt lettere sagt end gjort. Men for Sofie Stougaard lykkes det i første forsøg.

– Min mors søster, Ulla Gottlieb, er skuespiller og instruktør, og når vi var i København, så vi hende altid på scenerne, og det satte virkelig noget i gang i mig, siger hun og fortsætter:

– Da jeg var ti år, aftalte jeg med hendes veninde, Karen-Lise Mynster, at når jeg var stor nok, skulle Karen-Lise læse med mig, så jeg kunne komme ind på teaterskolen. Og det gjorde hun. Og hun fik mig ind i første hug.

Teaterskolen - en livsdrøm gik i opfyldelse

Var det så at lande på den rette hylde?

– Ja, er du tosset! Det var en livsdrøm, der gik i opfyldelse. Det var fantastisk og fantastiske fire år. Men det var også hårdt at tage den uddannelse, for det er ikke bare at læse lektier og lære udenad og være god. Man går igennem mange voldsomme ting i sit indre, fordi man skal lære at finde ud af, hvad man består af, og hvad man skal bruge som skuespiller, og man skal finde sit udtryk, simpelthen, siger hun.

Læs mere om: