Torsdag, 9. februar 2023 — af Regitze Ørnstrup Christensen

Tilfældighed eller forbandelse? Familien fra ”Mysteriet om Den syge pige” har vild historie

Kristian Bech
Kristian Bech.
Foto: DocEye/TV 2
Hans og Josephine Rydeng er sikker på, at der hviler en forbandelse over deres udgave af ”Den syge pige” af Edvard Munch.

Torsdag aften kunne man på TV 2 følge Kristian Bech forøge at opklare mysteriet om familien Rydengs udgave af Edvard Munch værket ”Den syge pige”. Og opklaret blev mysteriet.

Den udgave familie har haft i flere generationer, er nemlig ikke en ægte Munch. Noget særligt Hans Rydeng havde svært ved rigtig at acceptere.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Men det er ikke det eneste mystiske, der er over deres udgave.

Den kommer nemlig med en helt særlig historie om sygdom.

Rydeng-forbandelsen

Det fortæller Hans Rydengs datter, Josephine Rydeng, i TV 2-dokumentaren ”Mysteriet om den syge pige”.

- Vi har lidt en Rydeng-forbandelse. Der er altid fulgt død og ulykke med det Munch-vært i vores familie. Familieforbandelsen startede med min oldefar, som dør. Han var på vej til Frankrig, men han nåede ikke længere end til grænsen. Så falder han død om. Og så er det, at min oldemor fortæller min farfar om værket, og siger ”Der er et Munch-værk. Det synes jeg, du skal have, fordi du er den eneste kunstmaler, fortæller hun i TV 2-dokumentaren.

Men uheldet stopper naturligvis ikke dér.

- Min farfar beholder værket, og får et kraftigt hjertetilfælde i nogle og tres, og så er det, han for første gang fortæller min far om værket: ”Vi har altså en Edvard Munch i familien. Noget, vi skal passe på”. Så i 1999 får min far et kraftigt hjertetilfælde, hvor han fortæller mig om værket, fortæller Josephine Rydeng.

For hende er det ikke blot et maleri. For hende er det åndeligt. Og hun har også selv oplevet ”forbandelsen” på egen krop. Sådan føles det i hvert fald, når hun ser tilbage på historien, der ligger bag værket.

I 2012 bliver Josephine ramt af tuberkulose.

- Så blev jeg forfærdelig syg, og får tuberkulose i hjernen. Jeg ligger indlagt i en måned, og er i koma i tre uger. Jeg skal lære at gå og tale igen. Og værket her ”Den syge pige” forestiller Edvard Munchs lillesøster. Hun er på sit dødsleje, og hun dør af tuberkulose kort tid efter, at det her bliver færdigt. Så for mig er det meget følsomt, fordi jeg selv har haft tuberkulose, og så med den Rydeng-forbandelse eller historie, fortæller Josephine Rydeng i TV 2-dokumentaren ”Mysteriet om den syge pige”.

Hvorvidt "Rydeng-forbandelsen" er alvor eller ren tilfældighed kan ingen vide.

Men værket er ifølge eksperter altså ikke en ægte Edvard Munch.

Seneste nyt

Relaterede artikler

Udvalgt til dig

Fra forsiden