2. apr. 2016
Af John Lautrup

TILLYKKE: Troels Kløvedal fylder 73 år

Troels Kløvedal
Troels Kløvedal.
Foto: AOP
Troels Kløvedal banede kursen for sin søn, Mikkel Beha Erichsen, og har i fire årtier levet af sine beretninger fra de syv verdenshave

Troels Kløvedal er blevet en holden mand på at udleve mange danskeres drømme. Drømmen om at sejle mod fjerne kyster på bølgen blå og lægge for anker ved solbeskinnede palmeøer. Drømmen om det frie liv med kærlighed og kokosnødder. Drømmen om at være styrmand i sit eget liv.

Han sejlede ud med "Nordkaperen" for godt 40 år siden og er sådan set aldrig kommet hjem, selv om han i dag også har en gård på Djursland. I dag, lørdag, fylder den gamle hippie så 73 år, og han trækker stadig fulde huse i forsamlingshuse og på fjernsynskærme med sine fortællinger om verden derude.

Skiftede til TV

Han bragede igennem med bogen "Kærligheden, kildevandet.. og det blå ocean" i 1978. Siden blev det til et væld af bedstsælgende bøger om hans liv på de syv verdenshave, inden han skiftede til TV og også blev en seermagnet med sine dokumentarserier om "Nordkaperens" rejser.

LÆS MERE: Kløvedal besøger dronning Anne-Marie

Mikkel Beha i fars kølvand

Troels Kløvedal er inkarneret 68'er, kollektivist og venstrefløjsromantiker. Det gennemsyrer alle hans bøger og TV-udsendelser. Han har børn med flere kvinder. Og det siger måske noget om tiden, at én af hans sønner, Mikkel Beha Erichsen, er sejlet i sin fars kølvand og har fået mindst ligeså stor succes med en helt anden sejlerhistorie: Det lykkelige kernefamilieliv ombord på "Havana".

Troels Kløvedal selv kommer fra alt andet end en lykkelig kernefamilie. Hvilket han har skrevet om i sine bevægende erindringer "Den tynde hud". Faderen var dyrlæge og moderen hjemmegående. Da han var syv år, blev de skilt og pludselig stod moderen alene med fem børn. De blev spredt på plejefamilier, mens hun tog en uddannelse som børnehavepædagog. Blandt Troels søskende var den senere så kendte socialrådgiver og forfatter, Hanne Reintoft, og tidligere TV-direktør Bjørn Erichsen.

Dramatisk højdepunkt

Kløvedals far var morfin-misbruger og dybt utilregnelig. Det dramatiske højdepunkt opstod, da han tilbageholdt Troels og en søster og endte i ildkamp med politiet.

Alle børn nåede at blive samlet hos den færdiguddannede mor, og nogle lykkelige år fulgte, inden den næste katastrofe indtraf. Hun døde af kræft, da Troels var 12 år.

At den følsomme dreng overvandt den start på livet og formede tilværelsen efter sit eget hoved er beundringsværdigt.

Stort tillykke med fødselsdagen til Troels Kløvedal.

Får du BILLED-BLADETs nye nyhedsbrev? Klik her og meld dig til!

Læs mere om: