Onsdag, 28. december 2016 - af Casper Nielsen

Gensyn med Jane Thomsen i Krybskytterne på Næsbygaard

Skuespiller Jane Thomsen spillede som ung med i de tre danske film om "Næsbygaard" efter Morten Korchs romaner. Her er hun i 2012 med et billede af sig selv i rollen som pastor Pripps datter Rosa sammen med Ib Mossin.  

Skuespiller Jane Thomsen spillede som ung med i de tre danske film om "Næsbygaard" efter Morten Korchs romaner. Her er hun i 2012 med et billede af sig selv i rollen som pastor Pripps datter Rosa sammen med Ib Mossin. 

 
foto: Birger Storm
Skuespilleren Jane Thomsen kan i aften klokken 20.50 opleves i Morten Korch-klassikeren ”Krybskytterne på Næsbygaard” på TV 2 Charlie.

Skuespillerinden Jane Thomsen blev brugt meget i de gamle Morten Korch-film. Således også i aftenens klassiker, "Krybskytterne på Næsbygaard" fra 1966, hvor hun spiller Rosa Pripp, den ældste datter af filmens præst og Ib Mossins udkårne. 

Jane Thomsen er i dag 77 år og bosat i Vejby, og hun har gode minder om tiden som Morten Korch-heltinde, som hun fortalte i BILLED-BLADET for nogle år siden.

Prøv vores nostalgi-quiz: Har du styr på Morten Korch-filmene?

– Instruktør Alice O’Fredericks havde set et billede af mig, hvor jeg var mørkhåret. Og hun søgte én, der skulle spille den onde kvinde. Men da hun havde set mig, og vi havde talt sammen, endte jeg altså som den gode, lyshårede pige. Det er jo meget sort/hvidt og enkelt hos Morten Korch.

Skruede skærerbrænder-stemmen på

Jane Thomsen husker også fru Alice som en ældre, gigtplaget og skrøbelig kvinde, der styrede optagelserne fra en kørestol. 

NOSTALGI: Til optagelser på Morten Korch-filmen Mosekongen

– Men hun kunne godt sætte ”skærebrænder-stemmen” på. Når Ib Mossin og jeg skulle lave en kyssescene, måtte det end ikke have strejf af noget naturligt. ”Ib ... ikke muffle”, lød det omgående fra fru Alice, hvis vi kom til at bevæge hovederne for meget under kyssescenerne.

GÆT EN FILM: Morten Korch-klassiker har 60-års jubilæum

- ”Krybskytterne" er pæredansk. I form og indhold tilhører den en bestemt genre, som også findes inden for den seriøse film. Der er tale om en gammel tradition, der går ud på at afdramatisere tingene, gøre dem hyggelige og venlige. Ded er jo hyggeligt …”, lød EkstraBladets kritik af filmen i 1966.

Men Bornholmeren – den lokale avis i Rønne – var mere afmålt, skønt klippeøens beboere stormede i biografen, da filmen omsider kom til Bornholm i 1967. 

”Man fristes til at mene, at de mennesker, der har sørget for, at den er kommet op på det store hvide lærred er de største skurke, ikke krybskytterne …”

Det er den, hvor ...

Har man svært ved at huske filmen, kan det nævnes, at det er den, hvor ...

  • ... Holger Juul Hansen ses i Poul Reichhardts gamle rolle som pastor Pripp.
  • ... feriedrengen Syvert bander.
  • ... Karen Berg finder levende ål i sengen.
  • ...  der synges ”Lige ud ad Landevejen” til toner af Sven Gyldmark.
  • ... og hvor Ole Neumann - bedre kendt som Lille Per - rider væddeløb på hesten Sultan:

Ole Neumann
Foto: TV 2/Danmark
 

Læs mere om:

Seneste nyt

Udvalgt til dig

Fra forsiden