Tirsdag, 25. august 2020 — af af Liz Rørsig og Stine Ramlyng

20 BILLEDER: Lene Beier inviterer indenfor i vildt haveparadis

Lene Beiers have er et vildt paradis fuld af alle mulige blomster. Og når hun ikke har travlt med jobbet som tv-vært, elsker hun at gå og nusse om haven.

På lågen til Lene Beiers have hænger et skilt, som hun selv har kreeret. Der står: ”Vild med vilje”. Og det er lige, hvad hendes have er.

Så hvis forbipasserende skulle undre sig – og det gør nogle, afslører TV 2-værten – så er det med fuldt overlæg, at græsset ikke er slået, samt at tidsler og brændenælder står blandt sommerblomsterne.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Vil gerne gøre noget godt for insekterne

Da Lene, 43, og ægtemanden, Anders, 39, byggede huset i Søvang ved Dragør lige ved vandet, blev frøet til have-idéen lagt. Staudebede blev anlagt, mens græsplænen blev nedlagt, og idéen med at få strandengen uden for til at fortsætte inde i haven blev sat i gang.

– Jeg har valgt at lave en vild have, fordi jeg elsker den smukke natur, der er lige på den anden side af haven, og så tænkte jeg, at det kunne være smart at kopiere noget af det ind i min egen have, så det hænger sammen.

– Samtidig har jeg gerne villet gøre noget godt for biodiversiteten og insekterne. Hvis jeg lavede en vild have, kunne der være en lille plet, som ville være et godt levested for dem, fortæller Lene, da BILLED-BLADET er på besøg i den dejlige have.

To pindsvin og en snog bor i haven

– Jeg nyder bare at sidde i haven og høre den summen, der er fra morgen til aften, og se på sommerfugle og mariehøns og de andre vilde insekter. Vi har også to pindsvin og en snog boende i haven, siger Lene og smiler, mens hun kaster et blik ud over haven, som viser sig fra sin bedste side i solskinnet på denne sommerdag.

En eksplosion af blomster

Foruden de vilde blomster har Lene Beier plantet stauder, som folder sig ud på forskellige tidspunkter i løbet af foråret, sommeren og efteråret.

– Der er en eksplosion af blomster, for jeg elsker at kigge på dem og dufte til dem. Det er skønt med farverne, og blomsterne tiltrækker forskellige insekter. Og så skal man blive gode venner med sit ukrudt, og man må ikke bruge gift. Hen over sommeren er der ikke så travlt i haven, hvilket er fedt, for da optager jeg ”Landmand søger kærlighed” og har ikke så meget tid. Om vinteren passer den sig selv, for dyrene har så mulighed for at spise gamle bær, nedfaldsfrugt og frø i massevis, men om foråret ligger det største arbejde med at rykke op, beskære og ordne.

Arbejdet har krævet rugbrødsmuskler

At anlægge den vilde have og få græsset væk har været noget af et arbejde og har krævet ”rugbrødsmuskler”.

– Inden vi flyttede ind i huset for tre et halvt år siden, tog jeg 10 centimeter græstørv af hele haven og alt andet græs op. Så har jeg sået en blanding af sommerblomster, men desværre har der ikke været blomsterplanter nok, så jeg måtte tage græsset op én gang til. Og i år har græsset igen fået overtaget, så jeg tror, at jeg i sidste ende må anskaffe mig en le og starte forfra med en blomsterblanding alene uden græs, for det skal nok komme af sig selv.

- Det er stadig nyt at have en vild have, så jeg ville ønske, at nogen kunne give mig en manuel. Man skulle tro, at når jeg er uddannet biologilærer, så følger der nogle grønne fingre med i købet, men sådan hænger det ikke nødvendigvis sammen, smiler Lene.

Seneste nyt

Relaterede artikler

Udvalgt til dig

Fra forsiden