16. mar. 2023
Af Catja Klarskov

Alex fra Ups, vi er voksne: Derfor blev han syg, da han flyttede hjemmefra

Alex fra "Ups, vi er voksne"
Alex fra "Ups, vi er voksne"
Foto: Story Productions/TV 2
Alex fra “Ups, vi er voksne” blev syg, da han flyttede hjemmefra.

Alex fra “Ups, vi er voksne” udviklede sukkersyge, da han flyttede hjemmefra. Det fortæller hans mor, Hanna Kassaye, i aftenens afsnit af TV 2-programmet, der skildrer livet for en række voksne med Downs syndrom på bostedet Valbyholm.

– Da Alex flyttede hjemmefra, købte han alt, hvad han havde lyst til, og det var derfor, han fik sukkersyge. Fordi han spiste usundt, fortæller Alex’ mor i programmet.

Fordi selv om Alex, Jeff, Stine og de andre venner fra bostedet på papiret er voksne, så har de brug for hjælp resten af deres liv – til stort som småt.

En del af den hjælp er blandt andet at sikre, at de spiser sundt og varieret, således der ikke altid ryger øl, sodavand og cocktailpølser i kurven, når de handler ind. Og det er nemmere sagt end gjort.

I programmet oplever man derfor, at forældrene er nødt til at tage sagen i egen hånd for at forhindre de usunde impulskøb.

Jeffs mor, Mitzie Pitzner, kontrollerer sin voksne søns dankort, ligesom Alex’ mor har forbudt, at han har øl i sit køleskab.

Impulskøb og et udfordret helbred er blot nogen af dagligdagens udfordringer, som de medvirkende i programmet lever med.

For bag de unge menneskers smittende smil er også den triste virkelighed, som især forældrene oplever. Nemlig at ressourcerne ikke altid rækker til den støtte, de ønsker for deres voksne, udviklingshæmmede børn. Derfor har de sammen oprettet “Fonden IBE – Ingen bliver efterladt”.

Her håber forældregruppen at samle penge ind, så de på sigt kan skabe deres eget bosted med flere muligheder og mere livskvalitet for unge voksne med psykisk og fysisk funktionsnedsættelse.

“Ups, vi er voksne” bliver sendt hver torsdag klokken 20:00 på TV 2 og på TV 2 Play.

Læs mere om: