Alt det du måske ikke vidste om Olsen Banden i Jylland

FOTO: tv2
Der skete mange sjove ting under optagelserne til den tredje film i rækken i 1971.
Egon, Benny og Kjelds tredje film, der sendes i aften, juledag kl. 20 på TV 2 er blevet en klassiker, men vidste du, hvad der skete under optagelserne i 1971?
 
- Tidligere statsminister Jens Otto Krag viste sig som Olsen Bande fan. Han dukkede op i klitterne ved Hanstholm for at overvære scenerne, hvor Preben Kaas som Betterøv smadrer bandens bil i en skrotknuser. Jens Otto Krag var på ferie i området. Hans kone, Helle Virkner medvirker i filmen.
Få BILLED-BLADET hjem til digSe alle vores tilbud her!

Få BILLED-BLADET hjem til dig
Se alle vores tilbud her!

 
- Anton Andersen, en landmand fra Østerild, ødelagde – ifølge en stor reportage i Aarhus Stiftstidende 1971 - en optagelse, fordi han kom ud fra en butik med en håndfuld pilsnere i hånden, netop som Olsen Banden skulle gå ned af en gade i Hanstholm.
 
- Ove Sprogøe hævdede, at han havde fået en alt for lille bowlerhat med til Jylland. Kostumieren Lotte Dandanell måtte tage tilbage til Nordisk Film i Valby for at fremskaffe en passende bowler til ”Egon”.
 
 
- Under filmholdets månedlange ophold i Nordjylland i sommeren 1971 var der kun halvanden dag, hvor optagelserne måtte aflyses på grund af dårligt vejr.
 
- Erik Balling fejrede sit 25-års jubilæum under optagelserne. Instruktøren blev hyldet af Egon Olsen himself, idet Ove Sprogøe sagde tak med ordene:  - Det er skidegodt Erik, at du, mens pornobølgen er ved at kvæle alt, holder fanen højt og beviser, at der stadig må være andet, der kan lokke Danmark i biografen, end diverse legemsdele og andet mundgodt. Tak fra en skuespiller, der har fået lov at synge ”Man kan da ikke gøre for, at man har charme” i lange underbukser, uden at virke spor sexet af den grund.
Talen blev trykt i filmens program.
 
- Oven på ræset med at iscenesætte Cirkusrevyen i 1971 var Preben Kaas glad for at skulle spille rollen som den stumme "Betterøv". En rolle, hvor han ikke skulle lære en eneste replik. 
 
- De første T-shirts med Olsen Bandens silhuetter blev lavet i 1971. De blev bl. a. båret af billetsælgerne i Palads i København, hvilket var lidt af et særsyn dengang.
 
 
- 11.000 mennesker så på 11 dage filmen i Kino Thisted. Det var rekord. I gennemsnit betød det, at alle byens daværende indbyggere så filmen én gang.
 
- Det var tæt på at gå galt i scenen, hvor Olsen Banden står under en stor bilknuser på Mads Femøres skrothandel.  - Hold kæft, den var lige ved at klippe min hæl, sagde Morten Grunwald i al fald, da bilknuseren faldt ned lige bag ham, ifølge Aarhus Stiftstidende, der overværede optagelsen.
 
- "Olsen Banden i Jylland" fik enorm succes, og blev generelt også godt anmeldt. Kun enkelte mente, at Olsen Banden skulle stoppe: ”Mon ikke man skal stoppe legen nu, og lade Olsen Banden leve med de tre film, der nu er skabt”, skrev Fyns Amtsavis. ”Forhåbentlig holder Balling op med Olsen Bande-filmene i rette tid, det vil sige efter den næste, ellers bliver de for udvandede”, mente BT.
 
- Filmen er optaget i Hanstholm, men foregår i den fiktive by ”Hauerslev”. Den blev opkaldt efter Filmfondens direktør,  daværende direktør, Erik Hauerslev.
 
- Poul Bundgaard fløj hver dag hjem fra Thisted Lufthavn. Han skulle lave Cirkusrevyen om aftenen, hvor han bl.a. parodierede Mogens Glistrup.
 
- Preben Kaas led af flyskræk og havde det forfærdeligt, når han skulle med maskinen hjem til Cirkusrevyen.
 
- Ove Verner Hansen – siden kendt som ”Bøffen” - fortæller i bogen ”Ja til livet”, udgivet af Peoples Press, at han også havde en rolle i "Olsen Banden i Jylland" som købmand. – Men da Karl Stegger blev syg, blev den klippet ud, har han sagt.
 
- "Olsen Banden i Jylland" blev lavet i en norsk version i 1972. Titlen var "Olsen-banden tar gull".
 

Seneste nyt

Læs mere om:

Fra forsiden