1. feb. 2016
Af Casper Nielsen

Badehotellet afslørede Staunings elskerinde

https://imgix.billedbladet.dk/media/article/162707.jpg
Foto: Mike Kollöffel/TV 2
Søren Pilmarks statsminister Thorvald Stauning havde sin ”husholderske” Augusta Erichsen med på "Badehotellet". I virkeligheden var hun hans elskerinde, og spillede en vis rolle i ”Kanslergadeforliget”.
Søren Pilmark satte som Thorvald Stauning ”Badehotellet” på den anden ende i aftenens episode af TV 2s populære serie. Men som fru Fjeldsøe bemærkede var det ”så nok ikke er hans kone”, som den daværende statsminister kom forbi med for at få en bid brød og en dram. Det havde hun ret i. For Stauning var dengang gift – og blev aldrig skilt - fra sin (anden) hustru Olga.

"Badehotellet" tæt på virkeligheden

Alligevel er det ikke den rene fiktion, når vi ser ham i sommerlandet med den lille frøken Augusta Erichsen, som han kaldte ”Gugge”, og som i serien spilles af Kitt Maiken Mortensen, der vandt Reumerts talentpris i 2008. I virkeligheden var sangerinden Augusta Erichsen nemlig Staunings elskerinde – eller ”husbestyrerinde”, som hun blev kaldt. Augusta kom ind i Staunings liv i 1930, da han var 57 år, og hun var 32 år gammel.
De levede papirløst, men han elskede at høre hende optræde, og historien fortæller, at hun havde sin egen rolle i det berømte Kanslergadeforlig i 1933. Da der skulle skåles på den nye danske socialreform var det hende, der hentede den sidste whiskyflaske i den rottefyldte kælder, og hældte drikken på den karaffel, der i dag kan ses på Arbejder-museet i København. I ”Badehotellet” ser vi Stauning og Augusta køre videre mod København, efter at han har sat grosserer Madsen på plads. Senere på sommeren stod han til søs sammen med prins Knud. I BILLED BLADET nr. 5, der udkommer torsdag d. 4. februar, kan du læse meget mere om hvad danskerne ellers bedrev sommeren med i 1930, og se billeder fra den historiske samtid, hvor "Badehotellet" foregår.

Læs mere om: