Søndag, 12. marts 2023 — af Luise Marie Bekker

Esben Dalgaard om sin kræftsygdom: Det her er det positive

Esben Dalgaard.
Esben Dalgaard.
Foto: Hanne Juul
"Dansegarderoben"-aktuelle Esben Dalgaard har en masse positivt at sige om den kræftsygdom, han lever med.

Esben Dalgaard blev i 2012 diagnosticeret med modermærkekræft, og han blev behandlet og mærkede ikke til den i årevis.

Men i foråret 2021, vendte kræften tilbage.

I dag er skuespilleren 46 år, og han er klar over, at han skal leve med kræften som følgesvend resten af sine dage.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Esben Dalgaard: Jeg er et godt sted

Han lader sig dog ikke slå ud.

– Jeg er et godt sted. Jeg har modtaget behandling i halvandet år, og nu er jeg i en behandlingspause. Det er det, lægerne vurderer, jeg skal være. Det følger jeg. Men det er spændende at være i en pause, for det er jo behandlingen, der har holdt mig kørende, så det er lidt uhyggeligt ikke at modtage behandling. Men det er en del af forløbet og en del af det at have en uhelbredelig sygdom, jeg skal leve med resten af livet, fortæller han til BILLED-BLADET.

Han ved, at sygdommen er uforudsigelig. Og derfor kan han intet spå om fremtiden.

– Jeg ved ikke, om jeg skal i behandling igen. For det kommer an på, hvordan min krop reagerer. Det kunne blive om et år eller på torsdag. Eller aldrig. Jeg ved det ikke. Og videnskaben ved det heller ikke, for det er så individuelt.

Et mere positivt menneske

Men kan man holde humøret oppe, og er der overhovedet noget positivt at sige, når man har været igennem sådan en proces, som Esben har de seneste 11 år?

– Der er masser af positivt at sige, smiler han og uddyber:

– Jeg holder faktisk et foredrag, der hedder “Hej Kræft – velkommen”, for der er meget positivt at tage med, hvis man tør kigge på det på den måde. Det handler om at have positive briller på og acceptere, at livet er forgængeligt og foranderligt, og vi aner ikke, hvad der sker i morgen. Derfor kan man lige så godt prøve at nyde livet, imens vi har det. Nyde nuet, når vi er det. Mit foredrag handler om, hvordan man håndterer krisesituationer positivt. Det behøver ikke være kræft; det kan være så meget andet. Men uanset kan man øve sig på ikke at stikke hovedet i jorden som en struds, men at gøre nogle andre ting. Så man får et positivt livssyn, for det betaler sig tilbage.

Den tilgang har Esben selv haft, og det har hjulpet ham i svære tider.

– Og jeg kan ærligt sige, at jeg er et mere positivt menneske i dag, end før jeg fik kræft. Det er da noget at få med sig! siger han.

De spiller de kendte i Dansegarderoben

Seneste nyt

Relaterede artikler

Udvalgt til dig

Fra forsiden