30. okt. 2021
Af John Lautrup

Peter Ingemann: Derfor er dronning Margrethe så god

Peter Ingemann
Peter Ingemann foran Sønderborg Slot
Foto: Claus Fisker
Peter Ingemann laver tv-serie om kongerækken i anledning af dronning Margrethes forestående regentjubilæum.

Peter Ingemann farer i disse uger land og rige rundt for at lave optagelser til en ny tv-serie om den danske kongerække. Serien i seks afsnit bliver sendt næste år i forbindelse med dronning Margrethes 50 års jubilæum som regent.

Margrethe er den 53. regent i rækken og ifølge Peter Ingemann én af de allerbedste, efter at han har researchet samtlige konge og dronninger i det over 1000 år gamle danske kongehus. Han er i øvrigt også imponeret af hendes mor, dronning Ingrid.

- Dronning Margrethe har formået at gøre Danmark til et af de mest monarktro og royalistiske lande i verden. Hun har regeret i 50 år uden skandaler. Det samme kan svenskerne ikke sige om sig selv, og englænderne kan mildest talt slet ikke. Margrethe har været en sikker kaptajn, hvis man må være så ligefrem at sige det om vores regent. Stor respekt for hende, siger Peter Ingemann.

- Hun har på fremragende vis evnet at holde balancen mellem ikke at tiltage sig for megen magt og heller ikke være ligegyldig. Hun er det moralske fyrtårn, som en gang imellem løfter fingeren og siger, at det her kan vi som folk ikke være bekendt. Den balance har hun udført til perfektion, tilføjer han.

Der er kun to regerende dronninger i den lange kongerække. Nemlig vores egen Margrethe den Anden og så Margrete den Første. En klog og forstandig kvinde, som nærmest uforståeligt i en totalt mandedomineret verden formåede at samle Danmark, Norge og Sverige i en union i 1397.

Men andre dronninger har også haft stor betydning, og én af dem er dronning Ingrid.

- Dronning Ingrid er jo en fantastisk person. Hun ankommer her til Danmark med Bernadotte-blodet, og der er sgu noget ramasjang over den familie. Der er noget power og noget intelligens og noget klasse over Bernadotte-slægten. Hendes makkerskab med Frederik 9. var utrolig vigtig. Hun gjorde ham til en god konge, siger Peter Ingemann, hvis glæde ved historie er velkendt. Han har tidligere lavet udsendelser om Besættelsen og jerntæppet.

Læs interview med Peter Ingemann om kongerækken i BILLED-BLADET, som kan købes fra torsdag den 4. november.

Læs mere om: