5. apr. 2020
Af Luise Marie Bekker

Rane Willerslev: Jeg mærkede savnet til familien

Rane Willerslev.
Rane Willerslev.
Foto: Gregers Overvad
Rane Willerslev fortæller, hordan det gik op for ham, at han hører hjemme hos familien.

Rane Willerslev blev kendt som den danske Indiana Jones i sin tid som pelsjæger i Sibirien.

Han har et væld af historier om sult, bjørneangreb og trusler fra den sibiriske pelsmafia.

I dag er Rane 48 år, og han har i dén grad skiftet spor. Han er direktør for Nationalmuseet og har netop lavet programmet “En skat til Danmark” til TV 2, hvor helt almindelige danskere har udlånt historiske ting fra gemmerne til museet.

Planen var, at genstandene kunne ses på Nationalmuseet i København fra 1. maj, men på grund af Corona-virussen er udstillingen blevet udskudt på ubestemt tid.

Rane Willerslev: En ny livsfase

Hvor Rane tidligere i kraft af sin profession som professor i social antropologi har brugt 14 måneder uafbrudt i ødemarken i Sibirien, sørger han i dag for at være hjemme i stort set alle weekender og ferier.

Det andet liv endte med at koste ham ægteskabet til sine to døtres mor. En bitter erfaring, han har taget med sig i forholdet til den 15 år yngre Sophie Seebach, som han i sommer fik en søn, Vidar, med. De bor nu sammen på Amager i København.

https://imgix.billedbladet.dk/rane_3_beskaaret.jpg
Rane Willerslev med kæresten Sophie, sønnen Vidar og hans yngste datter Thyra.
Foto: Gregers Overvad

Rane Willerslev husker det øjeblik, det gik op for ham, at hans liv skulle lægges om.

Han lå i et telt i Østafrika og var småsløj og følte sig for gammel til at leve et Indiana Jones-liv.

– Jeg mærkede virkelig afsavnet den dag i teltet. Jeg havde en livsfase, fra jeg var 16, til jeg var 45, hvor det betød alt for mig at komme i ødemarken og møde menneskene der. Jeg gik glip af mine døtres fødselsdage – og hørte for det. Og nu er jeg i en ny livsfase. Den dag, Vidar blev født, skulle jeg holde sankthans-talen på DR, og jeg måtte ringe og sige, at jeg var ked af det, men at jeg ikke kunne komme … fortæller Rane til BILLED-BLADET.

https://imgix.billedbladet.dk/rane_2_beskaaret.jpg
Rane med sin søn Vidar.
Foto: Gregers Overvad

Rane Willerslev: Jeg svigter ikke familien

Sophie arbejdede som antropolog i Aarhus, og selv om Rane selv har taget beslutningen om at være mere hjemme, har det også været vigtigt for hende.

– Hvis jeg skulle sige ja til at flytte fra min hjemby og mit job, skulle det kunne lade sig gøre. Jeg er færdig med barsel til april, og jeg leder efter et 8-16-arbejde. Det vil passe mig fint i de år, hvor vi har små børn, siger Sophie.

– Jeg tager en omgang til. Det hyggelige er, at når jeg har prøvet det før, er jeg mere afslappet med det. Men mit job er ret krævende, og jeg er jo 48 – kurven for, hvor mange timer man kan være oppe om natten og stadig gå på arbejde dagen efter, er nedadgående. Men jeg skal ikke svigte min familie, slår Rane fast.

Læs mere om: